Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα SÖZCÜ, εξέδωσε νόμο-«χαράτσι», με τον οποίο προβλέπει πως κάθε κοσμηματοπώλης στην Τουρκία οφείλει να καταθέσει μισό κιλό χρυσού στις κρατικές τράπεζες. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 23.500 ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπη με ιδιαίτερη πίεση στην οικονομία, καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό, έχουν «στεγνώσει» τα ταμεία της Τουρκίας.

Η νέα ρύθμιση του υπουργείου Εμπορίου δεν είναι φυσικά προαιρετική, καθώς όποιος κοσμηματοπώλης δεν καταθέσει την ποσότητα αυτή σε τράπεζα, δεν θα μπορεί να «κόψει» κοσμήματα. Οι εγγυητικοί λογαριασμοί θα είναι «κλειστοί» και κανείς από τους ιδιοκτήτες κοσμηματοπωλείου στην Τουρκία δεν θα μπορεί να ανασύρει τον χρυσό από την τράπεζα. Ωστόσο, θα έχει τη δυνατότητα να συλλέξει τους τόκους της χρυσής αυτής κατάθεσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε ολόκληρη την Τουρκία δραστηριοποιούνται 40.000 κοσμηματοπωλεία, πράγμα που σημαίνει πως η κυβέρνηση Ερντογάν φιλοδοξεί να συγκεντρώσει στα ταμεία των τραπεζών της 20 τόνους χρυσού. Το σχέδιο της κυβέρνησης της Τουρκίας σχολίασε δηκτικά και το κεμαλικό κόμμα της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής του κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δήλωσε πως η ποσότητα χρυσού που ζητείται είναι ιδιαίτερα υψηλή και μοναδικό στόχο έχει να σώσει το «Παλάτι». Ο Κιλιντσάρογλου σχολίασε επίσης πως με τον τρόπο αυτόν οι κοσμηματοπώλες στην Τουρκία καλούνται να «ενισχύσουν» τους καρχαρίες των δανείων στο Λονδίνο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.