Κάποτε, ο τεράστιος Μίμης Δομάζος αλλά και ο σπουδαίος Κώστας Ελευθεράκης είχαν ταράξει τα νερά με τις μετακινήσεις τους από τον Παναθηναϊκό στην ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου. Δεκαετία του’70…

Για να έρθει τη 10ετία του ‘80 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης για να πάρει από την ΑΕΚ του Ζαφειρόπουλου και τον Βαγγέλη Βλάχο και τον Λύσανδρο Γεωργαμλή, δημιουργώντας με αυτή την διπλή κίνησή του πολλούς… εποχιακούς “αντι–Παναθηναϊκούς” στο στρατόπεδο της ΑΕΚ αφού για αυτούς “έκλεψε” δύο μεγάλα ταλέντα που είχαν βγει από τα “σπλάχνα” του συλλόγου!

Ώσπου το καλοκαίρι του 1994, ο Δημήτρης Μελισσανίδης –διαφωνώντας μάλιστα με τον Γιάννη Καρρά, τον συνιδιοκτήτη τότε της ΠΑΕ ΑΕΚ– έπαιρνε στην Νέα Φιλαδέλφεια τον Δημήτρη Σαραβάκο κι αυτός οδηγούσε την Ένωση του Μπάγεβιτς στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ! Για να ακολουθήσει λίγα χρόνια μετά, επί Τροχανά, αντίστοιχο δρομολόγιο και ο Γιάννης Καλιτζάκης!

Την τελευταία 15ετία οι μετακινήσεις από Παναθηναϊκό σε ΑΕΚ και από ΑΕΚ σε Παναθηναϊκό δεν έχουν την ίδια… λαμπρότητα. Κουτρουμπής, Κολοβέτσιος, Χουλτ, Ινσουά είναι τα ονόματα που πρόχειρα μας έρχονται.

Την…διαφορά όμως, κάλλιστα μπορεί να την κάνει το καλοκαίρι ο Πέτρος Μάνταλος βγάζοντας τα “κιτρινόμαυρα” και φορώντας τα “πράσινα”! Ναι, υπάρχει σίγουρα… έδαφος για  προοπτική κάτι τέτοιου…

Μετά από οκτώ χρόνια στην ΑΕΚ, ο 31χρονος διεθνής μέσος, με τα 3.200.000 χρηματιστηριακή αξία, ουσιαστικά το βράδυ της Τρίτης έκανε… προαναγγελία της αποχώρησης / διαζυγίου του με την ομάδα.

Δεν αντέχει άλλο τη “φθορά ”, σε κάθε στραβή να τον βρίζουν οι “κιτρινόμαυροι” οπαδοί είτε στο γήπεδο (εν χορώ όπως κόντρα στον Ολυμπιακό κι ας μην έπαιζε), είτε στα σόσιαλ μίντια.

Δεν είναι τυχαίο αλλά ενδεικτικό της ψυχολογικής κατάστασής του, πως είχε προηγηθεί την Κυριακή το βράδυ, μετά την ήττα από τον Άρη, όταν πήγαν στα Σπάτα περίπου 150 οπαδοί και ζήτησαν να μιλήσουν μαζί του (ως αρχηγός και παλαιότερος), μόνο που αυτός αρνήθηκε και… έστειλε στην θέση του τον Αραούχο (ο μοναδικός παίκτης της ΑΕΚ που είναι στο απυρόβλητο από τον κόσμο)!

Ο Μάνταλος έχει συμβόλαιο ως το 2024 στην ΑΕΚ, με συνολικές αποδοχές 1.500.000 ευρώ και είναι το αγαπημένο παιδί του Μελισσανίδη.

Και το περασμένο καλοκαίρι μετά τον ντροπιαστικό αποκλεισμό από την Βελέζ, όταν στην διαδικασία των πέναλτι φοβήθηκε να πάρει εκτέλεση, είχε ψαχτεί για να φύγει. Τότε όμως, η ΑΕΚ ζητούσε πάνω από 3.500.000 ευρώ για να τον πουλήσει και τέτοια προσφορά ποτέ δε βρέθηκε.

Τώρα τα πράγματα είναι πιο… στριμωγμένα. Ο Μάνταλος εμμέσως βγήκε και είπε πως φεύγει το καλοκαίρι, με… ομολογία ανάληψης των ευθυνών του(;).

Για να συμβεί αυτό όμως, ή θα πρέπει να οριστεί ένα λογικό transfer fee ή να αποδεσμευτεί, αφήνοντας ένα πολύ υψηλό συμβόλαιο… Είναι βέβαιο πως η όποια λύση δοθεί για το είδος του διαζυγίου Μάνταλου – ΑΕΚ θα προέλθει μέσα από την επαφή του άσου με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Για το αφεντικό της ΑΕΚ ο Μάνταλος είναι ξεχωριστή / ιδιαίτερη περίπτωση. Ο Μάνταλός ανήκει στο μανατζερικό γραφείο του Βασίλη Κραστάνα και είναι ομόσταβλος με τους Μπουχαλάκη, Κούτρη, Καπίνο, Μαυρία. Η Τουρκία και η Αραβία είναι δύο πολύ πιθανοί προορισμοί για τον μέσο που τον ερχόμενο Αύγουστο θα κλείσει τα 32 του χρόνια.

Δεν θα μπορούσε ο Μάνταλος να συνεχίσει την καριέρα του στη Σούπερ Λίγκα; Άνετα, κρίνοντας από το γεγονός πως αρέσει και στους 3 προπονητές των υπόλοιπων “Μπιγκφοράτων” ομάδων. Δηλαδή σε Μαρτίνς, Λουτσέσκου, Γιοβάνοβιτς. Ρεαλιστικές έστω και μικρές ελπίδες πάντως για να πάει σε άλλη μεγάλη ελληνική ομάδα ο Μάνταλος έχει μόνο για τον Παναθηναϊκό.

Αν προτιμάτε από πλευράς ΑΕΚ, θεωρητικά, θα υπήρχαν οι λιγότερες… αντιστάσεις σε σχέση με Ολυμπιακό ή ΠΑΟΚ. Αυτό που γνωρίζει άριστα η στήλη είναι πως ο Μάνταλος ταιριάζει γάντι στο πλάνο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Με τον Σέρβο τεχνικό (μόλις τρεις ημέρες πριν από τον Τελικό του Κυπέλλου ανακοινώθηκε η ανανέωση της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό ως το 2024) να τον… σκέφτεται και να ετοιμάζεται να βολιδοσκοπήσει (όχι… φανερά) τις όποιες πιθανότητες υπάρχουν για να τον πάρει στο “τριφύλλι”.

Σίγουρα πάντως, το πρόβλημα δε θα είναι στο οικονομικό αφού ο Γιάννης Αλααφούζος έχει υποσχεθεί στον Γιοβάνοβιτς αύξηση του μπάτζετ και δυνατές μεταγραφές για να κάνει πρωταθλητισμό την νέα σεζόν. Και το συμβόλαιο που έχει στην ΑΕΚ ο Μάνταλος, 750.000 ευρώ ετησίως, μπορεί να το καλύψει…

Η στήλη είχε  αποκαλύψει σε ανύποπτο χρόνο πως Αλαφούζος – Γιοβάνοβιτς είναι σε καθημερινή επαφή / συνεργασία και δεν υπήρχε κανένα θέμα μη ανανέωσης της συνεργασίας τους.

Μάλιστα, είχα επισημάνει πως ο Σέρβος κόουτς καθυστερούσε τις υπογραφές –ουσιαστικά την ανακοίνωση αφού είχαν ήδη μιλήσει / κλειδώσει τις λεπτομέρειες της ανανέωσης ακόμη και για την προοπτική το καλοκαίρι να αριβάρει και τεχνικός διευθυντής της έγκρισης Ιβάν στο “τριφύλλι”– όπως και προβλέψει πως το χάπι έντ θα έπεφτε πριν από τον Τελικό του Κυπέλλου!

Η επιβεβαίωση ήρθε στις… 18 Μαΐου,  με την “πράσινη” ΠΑΕ να ανακοινώνει την συμφωνία και τον Σέρβο κόουτς να κάνει και σχετική δήλωση. Γιατί τώρα αφού είχε προαποφασιστεί εδώ και καιρό και θα μπορούσε κάλλιστα να περιμένει για να περάσει και το Σάββατο, δηλαδή ο τελικός; Για λόγους επικοινωνιακούς αλλά και ουσιαστικούς / ψυχολογικούς που είχαν να κάνουν με το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Πάμε και στην αποκλειστική είδηση: την ανακοίνωση της ανανέωσης του Γιοβάνοβιτς θα ακολουθήσει πολύ σύντομα του Χουάνκαρ! Κι αυτό αφού  πλέον –το τελευταίο διάστημα– σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών και το deal κλειδώνει. Με τις ευλογίες του κόουτς Γιοβάνοβιτς που επέμενε για να μείνει ο Ισπανός αριστερός μπακ και με καλό, νέο συμβόλαιο. Γιατί το αξίζει…

Η μεταγραφή του Μανώλη Σάλιακα στη Ζανκτ Πάουλι μπορεί να ανακοινώθηκε την Τετάρτη (18/05) αλλά η στήλη είχε αποκλειστικότητα την είδηση σε πραγματικό… χρόνο, όταν βρέθηκε στο Αμβούργο (σε διακοπή των πρωταθλημάτων λόγω εθνικών ομάδων) και υπέγραψε. Δηλαδή, πριν από περίπου 50 ημέρες, όταν μέχρι και φωτογραφίες είχαν βγάλει τότε επί γερμανικού εδάφους!

Το… πρωτότυπο στην περίπτωση του Σάλιακα είναι πως είχε υπογράψει δυο διαφορετικά συμβόλαια τριετούς διάρκειας: ένα για την περίπτωση που η Ζανκτ Πάουλι ανέβαινε στην Μπουντεσλίγκα και ένα εφόσον παρέμενε στην Τσβάιτελινγκα. Το δεύτερο ήταν που τελικά τέθηκε σε ισχύ!

Ο λόγος για τα δύο διαφορετικά συμβόλαια… βρισκόταν στις αποδοχές του Σάλιακα. Η Ζανκτ Πάουλι είναι κλαμπ πολύ σφικτό στα οικονομικά και χωρίς τα έσοδα της Μπουντεσλίγκα δε δίνει υψηλά συμβόλαια…

Ο Σάλιακας, λοιπόν, δεν πήρε το ρίσκο να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο και πήγε στα τέλη Μαρτίου να υπογράψει… δύο  διαφορετικά συμβόλαια στην πρωτοπόρο τότε της Τσβάιτελινγκα, γιατί ήθελε πολύ να παίξει στην Γερμανία.

Το συμβόλαιο της ανόδου θα του εξασφάλισε αποδοχές 280.000 ετησίως. Η ομάδα του Αμβούργου όμως, κατέρρευσε στο φινάλε του πρωταθλήματος και όχι μόνο έχασε την απευθείας άνοδο αλλά και την 3η θέση που οδηγούσε στα μπαράζ.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Σάλιακας θα πρέπει να συμβιβαστεί πλέον με ένα συμβόλαιο 140.000 ευρώ σε ετήσιες αποδοχές συν κάποια μπόνους!

Ακόμη και έτσι, είναι το τριπλάσιο ποσό από τα χρήματα που καθάριζε στον ΠΑΣ. Με τον διεθνή δεξιό μπακ να είχε προσφορά από τον Καρυπίδη για τον Άρη και ειδοποίηση από την ΑΕΚ να τον περιμένει το καλοκαίρι. Προτίμησε όμως, την ποδοσφαιρική μετανάστευση…

Θυμίζω πως λόγω… Ζανκτ Πάουλι ήρθε σε ρήξη και με το μανατζερικό γραφείο που συνεργαζόταν (και είχε συμβόλαιο), δηλαδή τον Πασχάλη Τουντούρη. Κι αυτό αφού την δουλειά στην γερμανική ομάδα την “καρπώθηκε” ο ομογενής ατζέντης, Βασίλης Κραστάνας…