Το 2018, ένας μουμιοποιημένος επίγειος σκίουρος της Αρκτικής, ηλικίας 30.000 ετών, βρέθηκε στο Hester Creek κοντά στο Dawson City, στο Yukon, κουλουριασμένος σε μια μπάλα.

Μια ξεραμένη συστάδα καφέ γούνας και δέρματος, μικροσκοπικά χέρια και αυτιά ορατά αν κοιτάξετε προσεκτικά. Τώρα, οι παλαιοντολόγοι της Yukon μας έδειξαν μια γεύση από το μικρό καθώς ετοιμάζονται να το εκθέσουν στο Yukon Beringia Interpretive Center στο Whitehorse αργότερα φέτος.

Οι αρκτικοί σκίουροι του εδάφους είναι συνηθισμένοι στο Yukon και οι φωλιές της Εποχής των Παγετώνων βρίσκονται τακτικά διατηρημένες. Όμως, ένας πλήρης σκίουρος είναι σπάνιος, είπε στο CBC ο Grant Zazula, παλαιοντολόγος της κυβέρνησης της Yukon.

«Μερικοί άνθρωποι ενθουσιάζονται πραγματικά, πολύ όταν βρίσκουν αυτό το γιγάντιο μάλλινο πόδι μαμούθ ή, ξέρετε, τους μεγάλους χαυλιόδοντες ή τα μεγάλα κρανία. Τα πιο ωραία πράγματα που έχουμε. Είναι τα αγαπημένα μου, σίγουρα», είπε.

Μια ακτινογραφία αποκαλύπτει νεαρό σκίουρο στο πρώτο έτος χειμερίας νάρκης

«Δεν είναι απολύτως αναγνωρίσιμο μέχρι να δεις αυτά τα μικρά χεράκια και αυτά τα νύχια, και να δεις μια μικρή ουρά και μετά να δεις αυτιά», είπε ο Ζαζούλα στο CBC. «Μελετάω τα οστά όλη την ώρα και είναι συναρπαστικά, είναι πραγματικά τακτοποιημένα. Αλλά όταν βλέπεις ένα ζώο που είναι τέλεια συντηρημένο, είναι 30.000 ετών, και μπορείς να δεις το πρόσωπο, το δέρμα, τα μαλλιά του και όλα αυτά, είναι τόσο σπλαχνικό. Το ζωντανεύει».

Το τοπικό κτηνιατρικό κέντρο Alpine Veterinary Medical Center βοήθησε στη λήψη ακτινογραφιών του σκίουρου. Ο κτηνίατρος Δρ Jess Heath δεν ήταν σίγουρος αν η ακτινογραφία θα αποκάλυπτε πολλά, καθώς τα οστά μουμιοποιημένων ζώων έχουν χάσει ασβέστιο με τα χρόνια, θολώνοντας τις ακτίνες Χ, ανέφερε το CBC. Όλοι όμως ήταν αντιμέτωποι με μια έκπληξη. Οι ακτίνες Χ αποκάλυψαν μια συμπαγή οστική δομή.

«Μπορούσαμε να δούμε ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση και ήταν απλώς κουλουριασμένο σαν να κοιμόταν», είπε ο Heath .

Η ακτινογραφία έδειξε ότι ήταν στην πραγματικότητα ένας νεαρός σκίουρος στο πρώτο έτος της χειμερίας νάρκης όταν πέθανε. Δεν είναι σαφές τι το σκότωσε.

Διαβάστε περισσότερα