Οι καουμπόηδες που κλήθηκαν ειδικά για να ελέγξουν την διαφυγή των ζώων στο Κεμπέκ δεν επετεύχθει με επιτυχία καθώς τα ζώα παραμένουν άφαντα.
Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι στο Σεν-Μπαρναμπέ, στην περιοχή του Μορισί, μιάμιση ώρα βορείως του Μόντρεαλ. Οι αγελάδες επωφελήθηκαν από ένα άνοιγμα στον φράχτη τους, δραπέτευσαν και κατέφυγαν σε ένα πυκνό, δύσβατο δάσος, στη γειτονική κοινότητα Σεν-Σεβέρ. Περνούν εκεί την ημέρα τους και βγαίνουν τη νύχτα για να βοσκήσουν σε αγρούς όπου καλλιεργείται σόγια και καλαμπόκι, καταστρέφοντας ένα μέρος της σοδειάς.
«Την ημέρα, κρύβονται στο δάσος αλλά μόλις σουρουπώσει βγαίνουν, πλησιάζουν σε κτίρια, ανοίγουν σακιά, προσπαθούν να φάνε τη σοδειά», εξήγησε η Μαρί-Αντρέ Καντορέτ, που εργάζεται στον δήμο.
Μέχρι σήμερα οι αγελάδες είχαν σύμμαχο τη γραφειοκρατία: οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε σύγχυση καθώς δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν ποια είναι αρμόδια για τα περιπλανώμενα βοοειδή.
«Η αστυνομία μου είπε ότι θα μπορούσαμε να σκοτώσουμε τις αγελάδες. Απάντησα, ποιος θα το κάνει αυτό; Τις καθημερινές στον δήμο είμαι μόνη μου στο γραφείο. Φοράω φουστάνι και ψηλοτάκουνα, δεν πάω να κυνηγήσω αγελάδες», είπε η Καντορέτ, με αρκετή δόση χιούμορ, στο Radio-Canada. Μια συνέντευξη που προκάλεσε πολλά γέλια στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Το κοπάδι αποτελείται κατά κύριο λόγο από νεαρές αγελάδες που δεν είχαν εξημερωθεί ακόμη και πλέον ζουν σε ημιάγρια κατάσταση. Ο δήμος αποφάσισε να προσφύγει στις υπηρεσίες των καουμπόηδων.
«Καταφέραμε να τις συγκεντρώσουμε αλλά τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή όταν φτάσαμε σε ένα μεγάλο χωράφι με καλαμπόκια που δεν τα είχαν μαζέψει ακόμη και τις χάσαμε εκεί» είπε ο Σιλβέν Μπουρζουά, ο διευθυντής των ροντέο στο Φεστιβάλ Γουέστερν, που ανέλαβε την «επιχείρηση» αυτήν.
Το υπουργείο Γεωργίας του Κεμπέκ αποφάσισε τελικά να παρέμβει για να αντιμετωπίσει αυτήν την «περίπλοκη και άνευ προηγουμένου» υπόθεση.
Έτσι, θα στηθεί μια νέα επιχείρηση, αυτή τη φορά για να δελεάσουν τις αγελάδες προσφέροντάς τους τροφή. Ο ιδιοκτήτης τους πάντως ελπίζει ότι θα «πειστούν» να επιστρέψουν στον στάβλο όταν ψυχράνει ο καιρός και πέσουν τα πρώτα χιόνια.
Διαβάστε ακόμη: