search

AREA 51

Το πολιτικό «παιχνίδι» Σταϊκούρα – Πατέλη και οι 2 προσχηματικές και θνησιγενείς προτάσεις Ιταλών και Αράβων για Τρ. Πειραιώς και Εθνική

Διέρρευσαν, ενώ οι ίδιοι έφτιαξαν το νόμο για το ΤΧΣ, δύο προτάσεις των Ιταλών και των Αράβων, προσχηματικές και θνησιγενείς, σε μια προσπάθεια να φτιάξουν επενδυτικό κλίμα, ενόψει εκλογών!

Το πολιτικό «παιχνίδι» Σταϊκούρα - Πατέλη και οι 2 προσχηματικές και θνησιγενείς προτάσεις Ιταλών και Αράβων για Τρ. Πειραιώς και Εθνική

Γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος το θνησιγενές εκ των προτέρων αφήγημα του δίδυμου Σταϊκούρα – Πατέλη σχετικά με το ενδιαφέρον από την ION (όχι την σοκολατοποιΐα του μάνατζερ Σπύρου) για το 27% των μετοχών της Τρ. Πειραιώς από το ΤΧΣ, καθώς η πρόταση αυτή ήταν εξαρχής ανεφάρμοστη και θνησιγενής λόγω του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου, όπως αυτός διαμορφώθηκε νομοθετικά από το δίδυμο του οικονομικού επιτελείου!

Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε ούτε το μέγεθος της ΙΟΝ, ούτε την πρόθεση της να αποκτήσει το συγκεκριμένο ποσοστό και μάλιστα με premium!

Όμως με βάση τον νόμο και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, η πρόταση αυτή είναι άνευ σημασίας, εν πολλοίς προσχηματική, που αποσκοπεί από πλευράς Ιταλών να υποδηλώσουν πρόθεση και να λάβουν θέση ενόψει μελλοντικών εξελίξεων και από πλευράς κυβέρνησης να διαμορφώσουν στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι δήθεν υφίσταται εν μέσω κρίσης ένα σοβαρό και κατατεθειμένο επενδυτικό κλίμα!

Το γεγονός είναι ότι η πρόταση αυτή που διέρρευσε επιλεκτικά στερείται βάσης υλοποίησης, όπως ακριβώς συνέβη και με την πρόταση των Αράβων του PIF (Private Investment Fund of Saudi Arabia) που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 20% της Εθνικής ζητώντας exclusivity 6 εβδομάδων!

Καλώς ή κακώς αυτού του είδους τα ντηλ δεν γίνονται έτσι, από τη στιγμή που υφίσταται σχετικός πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης που καθορίζει πλαίσιο δράσης και διαδικασία! Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης (με Λινάτσα ή χωρίς)!

Είναι επομένως προφανές πως η σκόπιμη αυτή διαρροή 2 προθέσεων που εκ των υστέρων της ψήφισης του νόμου για το ΤΧΣ εκδηλώθηκαν και ήταν εν τη γενέσει τους θνησιγενείς, αποσκοπούσε αποκλειστικά και μόνο να διαμορφώσει αίσθηση επενδυτικού κλίματος, προκειμένου να αποκομιστούν πολιτικά οφέλη από την δήθεν έλευση ξένων επενδυτών που θα αγοράσουν τις τράπεζες!

Όταν γνωρίζουν πολύ καλά πως η αλήθεια είναι ότι η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών για χίλιους λόγους πάει πίσω, στο β’ εξάμηνο του 2023, όπως και οι περίφημες αποκρατικοποιήσεις με κορυφαία την παραχώρηση της Αττικής οδού ο διαγωνισμός της οποίας έχει γίνει κάτι σαν σύγχρονο «Γεφύρι της Άρτας»!

Το «παιχνίδι» με τις τράπεζες από Σταϊκούρα- Πατέλη κατέρρευσε εν μία νυκτί καθώς η αγορά είναι σε θέση να διακρίνει τι είναι εφικτό και τι όχι, καθώς και σε τι αποσκοπούν οι φανφάρες για επικείμενα μεγάλα ντηλ πασπαλισμένα με πολιτική χρυσόσκονη για τους …ιθαγενείς!

Για την Τρ. Πειραιώς μόνο μία περίπτωση υπήρχε να αλλάξει ο έλεγχος και τα πακέτα των μετοχών: να αποκτηθούν από τους υφιστάμενους μετόχους!

Αυτό πήγε να γίνει, αλλά δεν προχώρησε γιατί οι συμφωνίες χάλασαν! Τώρα μας εμφάνισαν την ΙΟΝ και το θέμα Τρ. Πειραιώς κατ’ επέκταση πάει στις καλένδες!

Και το δίδυμο των αστέρων του οικονομικού επιτελείου μας δουλεύει ψιλό γαζί για το δήθεν επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται!

Όταν το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει καταντήσει αγορά 5-10 μετοχών με το ζόρι!

Διαβάστε ακόμη: