Η πρωτοκαθεδρία του δολαρίου ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς η συμμετοχή του στα συναλλαγματικά αποθέματα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995 κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ.

Απειλείται η κυριαρχία του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα

Στο 59% το market dominance

Η αναλογία του αμερικανικού νομίσματος διολίσθησε στο 59% από το 60,5% στο τρίτο τρίμηνο του ιδίου έτους, καταγράφοντας πτώση για τρία διαδοχικά τρίμηνα. Η αναλογία του το 1995 βρισκόταν στο 58%.
Παρ΄ όλα αυτά, το δολάριο εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στα συναλλαγματικά αποθέματα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Το 2001, η αναλογία του βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο, στο 73%.

Απειλείται η κυριαρχία του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα

Τα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα κατέκτησαν των 12,7 τρισ. δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο από 12,246 τρισ. δολάρια στο τρίτο. Τα συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάριο ανήλθαν σε 7 τρισ. δολάρια από 6,939 τρισ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο.

Το αμερικανικό νόμισμα έπεσε περισσότερο από το 2010 και εν μέσω αμφισβήτησης σχετικά με το για πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει την προεξάρχουσα θέση του ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Το κινεζικό νόμισμα μετατρέπεται σε υπολογίσιμη δύναμη στις αγορές συναλλάγματος, με περισσότερα γιουάν να αλλάζουν χέρια από ποτέ στο Λονδίνο, το κορυφαίο κέντρο συναλλαγών σε συνάλλαγμα στον κόσμο.

Απειλείται η κυριαρχία του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, το δολάριο είχε καταγράψει απώλειες της τάξης του 4%, τη χειρ’οτερη από τον Ιούνιο του 2017. Ωστόσο, ανέκαμψε στο πρώτο τρίμηνο του 2021, παρουσιάζοντας κέρδη 3,5%, στην καλύτερη τριμηνιαία επίδοση από τον Ιούνιο του 2018.

Απειλείται η κυριαρχία του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα

Κερδίζουν έδαφος γιεν και γουάν

Την ίδια στιγμή, η αναλογία του ευρώ αυξήθηκε στο 21,2% στο τέταρτο τρίμηνο από 20,5% στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Η συμμετοχή του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα στο τέταρτο τρίμηνο ήταν η μεγαλύτερη από το 2014. Ωστόσο, το ευρώ είχε παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αναλογία του στα συναλλαγματικά αποθέματα το 2009, με ποσοστό 28%.

Η αναλογία του γιεν στα συναλλαγματικά αποθέματα διαμορφώθηκε στο 6,03% στο τέταρτο τρίμηνο, παρουσιάζοντας άνοδο επί τρία διαδοχικά τρίμηνα. Όσο για το κινεζικό γουάν, η αναλογία του αυξήθηκε στο 2,25%, για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο.

Απειλείται η κυριαρχία του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.