Δόθηκε πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο της Ιρλανδίας για τη σύνταξη νομοσχεδίου που θα περιορίζει το εμπόριο με τους λεγόμενους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Αν και η Ιρλανδία διατηρεί ελάχιστες εμπορικές σχέσεις με τους εποικισμούς, ο πρωθυπουργός της χώρας Μίχαλ Μάρτιν δήλωσε πως πρόκειται για μια «συμβολική ενέργεια» που ακολουθεί την επίσημη αναγνώριση εκ μέρους του Δουβλίνου πέρυσι ενός παλαιστινιακού κράτους, μαζί με έναν μικρό αριθμό άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να προβλέπει την εισαγωγή αγαθών από τους ισραηλινούς εποικισμούς, όμως δεν θεωρείται πιθανό ότι θα περιλαμβάνει υπηρεσίες, θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης από μια κοινοβουλευτική επιτροπή εντός των επόμενων εβδομάδων, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Χάρις.
Ένα τελικό νομοσχέδιο θα βρεθεί στο μικροσκόπιο του κοινοβουλίου προτού η άνω και κάτω βουλή ψηφίσουν για αυτό, πιθανόν αργότερα μέσα στον χρόνο.
«Για πολλούς λόγους πρόκειται για ένα μικρό μέτρο, όμως είναι επιτακτικό όλες οι χώρες να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μεγιστοποιήσουμε την πίεση και τις συνθήκες προκειμένου να επιτευχθεί μία εκεχειρία», υπογράμμισε ο Χάρις, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι άλλες χώρες θα εφαρμόσουν ανάλογα μέτρα.
Η κίνηση αυτή έρχεται αφού η Βρετανία την περασμένη εβδομάδα ανέστειλε τις συνομιλίες ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ και ανακοίνωσε περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος των Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη.