Πλασματική εικόνα για την απασχόληση και τα ποσοστά ανεργίας δημιουργούν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία επιμένει να μη συμπεριλαμβάνει στις μετρήσεις της πάνω από 500.000 πραγματικούς ανέργους, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Η στατιστική υπηρεσία χρησιμοποιεί δικά της κριτήρια για τον χαρακτηρισμό κάποιου ως “ανέργου” και έτσι καταλήγει σε διαφορετικά αποτελέσματα την ώρα που οι απολύσεις αυξάνονται και ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων παραμένει σταθερά πάνω από τους 1.100.000.

Η διαφορά μεταξύ των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ και εκείνων που βρίσκει μέσα από την έρευνά της η ΕΛΣΤΑΤ είναι τεράστια και ξεφεύγει από το στατιστικό λάθος. 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφει μόλις το 54% των ανέργων και δείχνει να αγνοεί το 46% εκείνων που δηλώνουν άνεργοι στον ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, διαφορές εντοπίζονται και μεταξύ των στοιχείων της ανεργίας που ανακοινώνουν η Eurostat και η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον μήνα Φεβρουάριο του 2022, αριθμός των ανέργων, που αναζητούν εργασία, ανήλθε σε 603.025 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 7.428 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 ενώ το ποσοστό της ανεργίας προέκυψε στο 12,8%.

Όμως, για τον ίδιο μήνα ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε πως οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ήταν 1.109.641 άτομα από 1.101.441 που ήταν τον Ιανουάριο.

Μεταξύ των δύο κρατικών φορέων υπάρχει μια διαφορά της τάξης των 506.616 ατόμων, οι οποίοι, ενώ δηλώνουν άνεργοι στον ΟΑΕΔ, η ΕΛΣΤΑΤ δεν τους καταμετρά.

Παράλληλα στο πρώτο δίμηνο του έτους σημειώθηκε έκρηξη απολύσεων, όπως προέκυψε από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, εξέλιξη που δεν επηρέασε την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ.

Πάντως στους επόμενους μήνες, η διαφορά των ανέργων μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και ΟΑΕΔ θα συρρικνωθεί, καθώς με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε αθρόες διαγραφές ανέργων από τα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Διαφορά και με την Eurostat

Επίσης, μια άλλη σημαντική διαφορά που προέκυψε πρόσφατα είναι σε σχέση με τη μέτρηση της ανεργίας της Eurostat. Η κοινοτική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε προ δεκαημέρου πως το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα έπεσε στο 11,9% για τον μήνα Φεβρουάριο, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ έβγαλε το ποσοστό σχεδόν μία μονάδα πάνω, στο 12,8%.

Οι διαφορές στην καταμέτρηση των ανέργων από τον ΟΑΕΔ και την ΕΛΣΤΑΤ έχουν διευρυνθεί αισθητά στο τελευταίο εξάμηνο.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο ήταν  325.800, τον Οκτώβριο η διαφορά ανήλθε σε 359.199 ανέργους, τον Νοέμβριο αυξήθηκε σε 456.764 ανέργους, τον Δεκέμβριο έσπασε το φράγμα των 500.000 και ανήλθε σε 504.032 ανέργους, τον Ιανουάριο σημείωσε νέα αύξηση και έφτασε σε 514.241 ανέργους και τον Φεβρουάριο μειώθηκε οριακά σε 506.616 άτομα.

Που οφείλονται οι διαφορές

Μόνιμη επωδός της ΕΛΣΤΑΤ για να δικαιολογήσει τις διαφορές σε σχέση με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, είναι ότι φταίει η «μαύρη» εργασία.

Δηλαδή, τα άτομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση ή εργάστηκαν σε πρόχειρες ή ευκαιριακές εργασίες, δηλώνουν στην ΕΛΣΤΑΤ πως είναι απασχολούμενοι, αλλά ταυτόχρονα είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Ακόμη, η ΕΛΣΤΑΤ ισχυρίζεται, πως, στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ, η «ενεργή αναζήτηση» και η «διαθεσιμότητα» για εργασία δηλώνεται κατά την εγγραφή και δεν επικαιροποιείται. Έτσι, δηλαδή, ο εγγεγραμμένος άνεργος παραμένει για χρόνια στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Διαγραφές ανέργων

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζει ότι με την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου για τη «μετάλλαξη» του ΟΑΕΔ, θα οδηγήσει σε εκκαθάριση του μητρώου του ΟΑΕΔ, από άτομα που δηλώνουν άνεργοι αλλά στην ουσία δεν είναι, με βάση τους αυστηρούς όρους που καθιερώνουν οι νέες διατάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από μήνες θα υπάρξει σύγκλιση ως προς τους αριθμούς των ανέργων που καταγράφουν οι δύο φορείς.