Τα καταστήματα της ΝΙΚΕ στη χώρα μας εισέρχονται υπό τη διαχείριση ενός μεγάλου εμπορικού ομίλου, που διατηρεί δικαιώματα franchise της ΝΙΚΕ στην Ιταλία αλλά και στην Ισπανία καθώςΗ πλήρης μετάβαση στο νέο καθεστώς αναμένεται να γίνει με τη λήξη του συνόλου των συμβολαίων που είχε η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών με την Folli Follie.

 

Ποιος όμως είναι ο 67χρονος Ιταλός επιχειρηματίας, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes βρίσκεται στο Νο37 με τους πλουσιότερους Ιταλούς, με προσωπική περιουσία που υπερβαίνει το 1 δισ ευρώ;

 

Παιδί φτωχής, πολύτεκνης οικογένειας από την μικρή πόλη Κλουζόνε του Μπέργκαμο, το μεγάλο όνειρο του ήταν να γίνει αστέρας του ποδοσφαίρου. Θα το επιδιώξει φθάνοντας να παίζει βασικός αμυντικός στην Αταλάντα. Εως τα 23 του, οπότε και θα τα παρατήσει για να ασχοληθεί με το εμπόριο!

Παρ’ όλα αυτά από την Αταλάντα ποτέ δεν θα φύγει αλλά θα συνεχίσει ως παράγοντας για να πάρει πλέον απ’ το 2010 την πλειοψηφία των μετοχών της και έκτοτε να εκτελεί χρέη Προέδρου. Και μάλιστα του πιο πετυχημένου στην ιστορία της ομάδας, υπερδεκαπλασιάζοντας τα έσοδα της και παίζοντας ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο…

Στα 23 λοιπόν, όταν θα παρατήσει το ποδόσφαιρο, για να αφοσιωθεί στο real estate, μαζί με τα αδέρφια του Σάντο και Ρίνο, και το εμπόριο θα συναντήσει τον Λουτσιάνο Μπένετον, ο οποίος θα του δώσει το δικαίωμα να ανοίξει τα πρώτα καταστήματα με τα μπραντς της δημοφιλούς εταιρείας στο Μπέργκαμο. Μόνο που το Μπέργκαμο θα αποδειχθεί μικρό και ο Περκάσι, πάντα σε συμφωνία με την οικογένεια Μπένετον, θα αναπτύξει δίκτυο καταστημάτων σχεδόν με όλα τα σήματα τους (Benetton, United Colors, Sisley, Playlife, Zerododici) τόσο εντός όσο και εκτός ιταλικής επικράτειας. Μία  συνεργασία που συνεχίζεται ως σήμερα.

 

Το 1997 και καθώς συνεχίζει τις επενδύσεις στο real estate θα λάβει την απόφαση να χτίσει μία δική του μπράντα. Πρόκειται για την εταιρεία καλλυντικών Kiko Milano, που σήμερα αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του ομίλου με 1.100 σημεία πώλησης σε 20 χώρες.

Η κίνηση «ματ» όμως που εκτίναξε επιχειρηματικά τον Περκάσι και τον όμιλο συμμετοχών Odissea ήταν η μεγάλη συμφωνία με τον  Αμάνσιο Ορτέγκα. Ο Ισπανός επιχειρηματίας ήθελε να βάλει την αλυσίδα Zara στην δύσκολη ιταλική αγορά. Απέναντι στα θηρία της ιταλικής μόδας και ένδυσης ήθελε κάποιο «σύμμαχο», και τον βρήκε στο πρόσωπο του Αντόνιο Περκάσι. Το 2001 θα σχηματίσουν Κοινοπραξία, η οποία την ίδια χρονιά κιόλας θα ανοίξει το πρώτο κατάστημα επί ιταλικού εδάφους, και μάλιστα στην πρωτεύουσα της μόδας, το Μιλάνο!

Η συνεργασία εκείνη αλλά και το καλό αξιόπιστο όνομα που είχε δημιουργήσει στην πολυετή σχέση του με τον όμιλο Μπένετον θα ανοίξουν την πόρτα για συμφωνίες με μεγάλες διεθνείς εταιρείες της ένδυσης. Μεταξύ αυτών Nike, Calvin Klein, Swatch, Levi’s, Guess, Tommy Hilfinger, Gucci, Ferrari, Ralph Lauren, Victoria’s Secret.  Για όλες αυτές θα αναλάβει να δημιουργήσει δίκτυα πωλήσεων.

Επίσης με τον Φλάβιο Μπριατόρε, τον πρώην ισχυρό άνδρα της F1, θα ενώσουν δυνάμεις συστήνοντας την μπράντα ένδυσης – υπόδησης Billionaire Italian Couture.

Πέραν της ένδυσης όμως θα συνάψει στρατηγικές συνεργασίες και σε άλλους τομείς αναπτύσσοντας καταστήματα Lego, Starbucks, Wagamama κοκ Το 2012 θα αναλάβει τις τύχες μίας ιστορικής εταιρείας του Μιλάνο στο χώρο της γυναικείας ομορφιάς, της Madina. Λίγο αργότερα θα ακολουθήσουν οι Womo και  Bullfrog που ασχολούνται με την ανδρική περιποίηση και μόδα.

Πέραν των εταιρειών στις οποίες θα επενδύσει ή θα συνάψει στρατηγικές συνεργασίες ο Περκάσι συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα ενεργός και στο κομμάτι του real estate έχοντας στην ιδιοκτησία του πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά, όπως τα Torino Outlet Village, Orio Center, Franciacorta Outlet Village, Antegnate Shopping Center και  Sicilia Outlet Village. Επίσης έχει επενδύσει στην κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στην Ευρώπη, το Westfield Milan Shopping Center.

Αντόνιο Περκάσι: Ποιο είναι το νέο αφεντικό της ΝΙΚΕ στην Ελλάδα

 

Ο ίδιος εξαγόρασε τo διάσημο πρώην εργοστάσιο της οικογένειας Κρέσπι στο βιομηχανικό χωριό (Crespi d’Adda) που είχαν δημιουργήσει και που απ’ το 1995 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκεί σκοπεύει μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία του ομίλου και παράλληλα να το μετατρέψει σε ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο, όπου θα έχει έδρα το Ίδρυμα της οικογένειας Αντόνιο Περκάσι.

Έχει έξι παιδιά, τα πέντε εξ αυτών έχουν ενεργό ρόλο στον όμιλο ενώ το έκτο, ο Μάικλ είναι μόλις 7 ετών. Ο Στέφανο ασχολείται με την ανάπτυξη των μπραντς καλλυντικών, ο Ματέο με τους κλάδους λιανικής και τροφίμων, ο Λούκα είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των real estate projects καθώς και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Αταλάντα. Η Τζουλιάνα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη ορισμένων μπραντς στον κλάδο των τροφίμων και η Φεντερίκα επικεφαλής των δραστηριοτήτων PR του σκέλους των μπραντς καλλυντικών.