Ο Άντονι Μπλίκεν υποστήριξε σήμερα ότι νέες ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να φθάνουν στα ουκρανικά σύνορα και μια εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη έπειτα από μια συνάντηση του Quad -του σχηματισμού τετραμερούς συνεργασίας που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία- ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να μειώνει το προσωπικό της πρεσβείας της στην Ουκρανία.

Ο ίδιος επανέλαβε την έκκληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

«Για να το πούμε απλά, συνεχίζουμε να βλέπουμε πολύ ανησυχητικές ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, περιλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη.

«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, μια εισβολή θα μπορούσε να αρχίσει ανά πάσα στιγμή και, για να είμαστε σαφείς, αυτό περιλαμβάνει και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, φωτογραφίες μιας ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας τραβηγμένες από εμπορικούς δορυφόρους δείχνουν νέες ρωσικές στρατιωτικές αναπτύξεις σε τοποθεσίες κοντά στην Ουκρανία.

Η Maxar Technologies, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ και παρακολουθεί εδώ και εβδομάδες την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε πως φωτογραφίες που τραβήχτηκαν προχθές, Τετάρτη, και χθες, Πέμπτη, δείχνουν σημαντικές νέες αναπτύξεις σε αρκετές τοποθεσίες στην προσαρτημένη Κριμαία, τη δυτική Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.

Στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014 αποσπώντας την από την Ουκρανία, η Maxar αναφέρει πως εντόπισε μια μεγάλη νέα ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στο αεροδρόμιο Οκτιαμπρσκόγιε βόρεια της Συμφερούπολης, η οποία περιλαμβάνει 550 σκηνές στρατιωτών και εκατοντάδες οχήματα.

Νέα στρατεύματα και εξοπλισμός έφθασαν επίσης κοντά στο Νοβοοζέρνογιε της Κριμαίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία επισημαίνει επίσης μια νέα ανάπτυξη κοντά στο Σλάβνε, στη βορειοδυτική ακτή της χερσονήσου.

Στη Λευκορωσία, όπου διεξάγονται μεγάλα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, η Maxar αναφέρει πως εντόπισε μια νέα ανάπτυξη στρατευμάτων, στρατιωτικών οχημάτων και ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο Ζιαμπρόβκα, κοντά στο Γκόμελ, λιγότερο από 25 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χθες, Πέμπτη, η Maxar αναφέρει πως μια μεγάλη ανάπτυξη στρατευμάτων και δυνάμεων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την περιοχή ασκήσεων του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, περίπου 110 χλμ. ανατολικά από τα ουκρανικά σύνορα.

Η Ρωσία δεν έχει αποκαλύψει τον αριθμό των στρατευμάτων που έχει αναπτύξει και υπογραμμίζει πως έχει το δικαίωμα να μετακινεί δυνάμεις σε όλη την επικράτειά της, εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Επιμένει πως οι δυνάμεις αυτές δεν δημιουργούν απειλή για άλλες χώρες.