Την πρόθεσή του να ξεμπλοκάρει τον διαγωνισμό για την έρευνα και πιθανή εκμετάλλευση του κοιτάσματος αντιμονίου στη Χίο εξέφρασε ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στο νησί, στέλνοντας μήνυμα διαφάνειας και τεκμηριωμένης προσέγγισης. Το ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό, που ξεκίνησε τον Μάρτιο με τέσσερις υποψήφιους, παραμένει ισχυρό, ωστόσο η διαδικασία παραμένει στάσιμη στη φάση αξιολόγησης, με αποκλίσεις στα δικαιολογητικά και καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των φακέλων.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση του έργου πρέπει να γίνει με βάση τα δεδομένα της έρευνας και ότι μόνο αυτή μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματα της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την έκταση, τις συνέπειες και τη βιωσιμότητα της επένδυσης.

Η αξία του αντιμονίου σε παγκόσμια κλίμακα

Το αντιμόνιο είναι ένα στρατηγικό μέταλλο υψηλής σημασίας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, χρησιμοποιούμενο μεταξύ άλλων στην παραγωγή ημιαγωγών, μπαταριών, υλικών πυρασφάλειας και στην αμυντική τεχνολογία. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, «πριν πέντε χρόνια δεν ήταν βιώσιμο, τώρα είναι». Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και της γεωπολιτικής αυτάρκειας της Ε.Ε., καθιστά το ελληνικό κοίτασμα επίκαιρο όσο ποτέ.

Οι τέσσερις υποψήφιοι – μεταξύ αυτών οι Τέρνα Λευκόλιθοι (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και η Λάβα Μεταλλευτική (του ομίλου Ηρακλής) – επιβεβαιώνουν το σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλους εγχώριους παίκτες. Παράλληλα, το σχήμα περιλαμβάνει και μικρότερες εταιρείες με τεχνογνωσία στη γεωλογική έρευνα, όπως η Geotest Χιόνης και η Γαία Μελετών.

Η τοπική κοινωνία σε αναβρασμό – Προσφυγή στο ΣτΕ

Ωστόσο, το έργο συναντά ήδη ισχυρές αντιδράσεις στην περιοχή του Κεράμου, στη βόρεια Χίο, όπου προβλέπεται η μεταλλευτική δραστηριότητα. Κάτοικοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούμενοι περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες, δημιουργώντας από την αρχή δικαστικό μέτωπο γύρω από το εγχείρημα.

Η παρέμβαση Τσάφου επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ τοπικής κοινωνίας και αναπτυξιακών σχεδιασμών. Όπως είπε, «πήγα για να ακούσω» και κάλεσε σε ψύχραιμη συζήτηση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και όχι σε στείρα αντίδραση.

Ένα κρίσιμο τεστ για το νέο ΥΠΕΝ

Ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο στη Χίο αποτελεί τεστ για τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς συνδυάζει περιβαλλοντική ευαισθησία, επενδυτικό ενδιαφέρον και κοινωνική αμφισβήτηση. Το διακύβευμα είναι διπλό: αφενός, η ανάδειξη των ορυκτών πόρων της χώρας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για πρώτες ύλες. Αφετέρου, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της περιβαλλοντικής ισορροπίας, με όρους που να γεννούν εμπιστοσύνη και όχι σύγκρουση.

Η συνέχεια του διαγωνισμού θα κριθεί όχι μόνο από τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις, αλλά και από το κατά πόσο η Πολιτεία θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, αποδεικνύοντας ότι ανάπτυξη και προστασία του τόπου μπορούν να συμβαδίζουν.

Διαβάστε ακόμη: