Ο covid-19 πρωταγωνιστεί, η εποχική γρίπη έρχεται. Για πρώτη φορά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την εποχή της γρίπης εν μέσω μια άλλης παγκόσμιας πανδημίας. Την ιδία στιγμή παραμένουν ακόμη ερωτηματικά αναπάντητα σε σχέση με το πως η εποχική γρίπη μπορεί να επηρεάσει την πανδημία του κορωνοϊού.
Επιστήμονες στην χώρα μας και σε όλο τον κόσμο προειδοποιούν ότι φέτος πρέπει ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη να γίνει και σε άλλες ομάδες εκτός από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς.
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίδεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου: *Άτομα άνω των 60 ετών Άτομα υψηλού κινδύνου, όπως: *Άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άσθμα, χρόνια καρδιακά, νεφρικά και ηπατικά νοσήματα. *Ασθενείς με μειωμένη άμυνα (λόγω υποκείμενης κακοήθειας, λήψης κορτιζόνης και άλλων αντινεοπλασματικών φαρμάκων, ακτινοβολιών). *Άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο και σπληνεκτομή. *Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη. *Έγκυες οποιουδήποτε τριμήνου, λεχωίδες και θηλάζουσες. *Παιδιά που παίρνουν χρονίως ασπιρίνη. *Κλειστοί πληθυσμοί. *Παχύσαρκοι. *Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. *Αυτοί που φροντίζουν παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή άτομα υψηλού κινδύνου όταν δεν μπορούν να εμβολιαστούν, ώστε να τα προστατεύσουν. *Όλοι οι καπνιστές.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο εμβολίων για τη γρίπη παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, επομένως μπορούμε να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού. Είναι από τα “πρέπει” της εποχής αυτής της περιόδου ο εμβολιασμός για τη γρίπη. Θα μπλοκάρουμε με αυτόν τον τρόπο περίπου το 50% των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων» Ο φόβος των επιστημόνων συνίσταται στο ότι η συν-λοίμωξη με τη γρίπη θα μπορούσε να επιδεινώσει την πορεία της COVID-19 όμως υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τον έλεγχο της COVID-19, με τη χρήση της μάσκας και των άλλων μέτρων προστασίας θα ελαττώσουν την επίπτωση της γρίπης.
Σύμφωνα με του λοιμοξιολόγους εκτιμάτε ότι η μετάδοση της γρίπης φέτος θα είναι χαμηλότερη καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται για τον Covid-19, έχουν αποτέλεσμα και για την γρίπη.
Η διάκριση μεταξύ γρίπης και COVID-19 έχει εξαιρετική σημασία. Ενώ η πορεία της γρίπης είναι ταχεία, ο κορωνοϊός ακολουθεί μια πιο μακρά και απρόβλεπτη πορεία. Η γνώση του αιτίου των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό είναι λοιπόν σημαντική για ξέρουν οι γιατροί τι να περιμένουν.
Πότε ξεκινά η εμβολιαστική περίοδος Η έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου ορίζεται και φέτος περί τα μέσα Οκτωβρίου και όχι νωρίτερα λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Ο χρόνος είναι αρκετός προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα και να χτιστεί το τείχος ανοσίας στον πληθυσμό για να είμαστε ασφαλείς κατά την χειμερινή περίοδο. Φέτος θα διατεθούν 4 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικών εμβολίων και ήδη εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες κατά προτεραιότητα.
Το εμβόλιο προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό που κυμαίνεται από 80% – 90% τους υγιείς και τις νεότερες ηλικίες και σε ποσοστό 70% τους ηλικιωμένους που έχουν μειωμένη άμυνα στο ανοσοποιητικό τους και όσους πάσχουν από νοσήματα. Η εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα ενόψει του μαζικού εμβολιασμού για το νέο κορονοϊό και ποικίλει θεαματικά ανάμεσα στις χώρες του κόσμου. Πριν φθάσουμε ωστόσο στο εμβόλιο που θα αντιμετωπίσει την πανδημία, προέχει ενόψει τη χειμερινής περιόδου ο αντιγριπικός εμβολιασμός. που θεωρείται πλέον απαραίτητος ως μέτρο θωράκισης της υγείας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια αποτελεί μια από τις δέκα κυριότερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Την περσινή ανάλογη περίοδο 3 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης στην Ελλάδα και το 2018, 2,5 εκατομμύρια.