Εξώδικο απέστειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προς τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, σε απάντηση του πρόσφατου εξωδίκου που έλαβε.
«Αμιγώς πολιτική» χαρακτήρισε ο υπουργός Μετανάστευσης την κριτική του προς τον κ. Μουτζούρη.
Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Μουτζούρης, στο μεταναστευτικό, συμπράττει ανοικτά με παρατάξεις της Αριστεράς. Παρότι κάποια στελέχη του προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, συμπράττει με την αριστερά για να διατηρεί την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, όντας δεύτερος στις εκλογές».

Οχι στις ψηφοθηρικές αντιλήψεις

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και οι πολιτικές της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό «έχουν οδηγήσει σε λύσεις» και σημείωσε: «Αν υποκύπταμε σε μικροκομματικές και ψηφοθηρικές αντιλήψεις, αν βάζαμε το εγώ πάνω από το εμείς, δεν θα είχαμε φέρει σε τάξη το χάος που παραλάβαμε. Δεν θα είχαμε ανακτήσει τον έλεγχο».
«Ο κ. Μουτζούρης διαδηλώνει, τελικά, μαζί με αυτούς που είτε προτείνουν αδιέξοδες στρατηγικές, είτε ακραίες συμπεριφορές, είτε πολιτικές ανοικτών συνόρων. Ένα συνονθύλευμα θέσεων, τα τραγικά αποτελέσματα των οποίων βιώσαμε την περίοδο 2015-19», ανέφερε ο υπουργός.
Ξεκαθάρισε, επίσης, πως «εμφανώς» η ΝΔ συμπλέει με την παράταξη «Εμείς για το Αιγαίο».
«Την παράταξη», όπως είπε, «που συμβαδίζει με τις αρχές μας για την βιώσιμη αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και στηρίζει τις πολιτικές που μειώνουν ουσιαστικά τις ροές και δραστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες».
Και κατέληξε ότι, πλέον, «η Κυβέρνηση μιλά στους νησιώτες με ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Και αυτό δίνει αξιοπιστία στο σχέδιο μας».

Το εξώδικο Μουτζούρη στον Μηταράκη

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, είχε πρώτος αποστείλει εξώδικο προς τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, με αφορμή τα όσα είχε αναφέρει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός.
«Είναι ανήκουστο για δημόσιο πρόσωπο να μην αντέχει την πολιτική κριτική για τις επιπτώσεις των επιλογών του», δήλωνε ο κ. Μηταράκης, με αφορμή το εξώδικο που έλαβε.
Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης απέστειλε στις 20 Απριλίου εξώδικη διαμαρτυρία, με την οποία ζητούσε να μη μεταδοθεί το απόσπασμα της προγραμματισμένης για την επομένη (21/4) συνέντευξης του υπουργού, ο οποίος ακούγεται να λέει στο διαφημιστικό που έπαιζε στο σταθμό ότι «η αντίδραση του κ. Μουτζούρη (στα νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) οδήγησε τελικά στη φωτιά στη Μόρια και στο γεγονός ότι 10.000 πρόσφυγες κινήθηκαν για να ζουν στην πόλη της Μυτιλήνης».
Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, ο περιφερειάρχης ζητούσε επίσης να σταματήσει η μετάδοση του διαφημιστικού, να ζητήσει συγγνώμη ο σταθμός και να μεταδοθεί κείμενο απολογίας προς τον ίδιο.
«Δηλώσεις που υπονοούν ότι είμαι υπαίτιος για τις τραγικές εξελίξεις στο μεταναστευτικό είναι συκοφαντικές και ψευδείς. […] Παρά το γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες επιθυμούν την αποσυμφόρηση των νήσων και το κλείσιμο των δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, παρατηρούμε προσπάθειες το “ΟΧΙ” να γίνει “ΝΑΙ” με διλήμματα “ή νέες δομές ή παραμένουν οι υπάρχουσες”», σημείωσε σε δήλωσή του ο κ. Μουτζούρης.
«Είναι ανήκουστο για δημόσιο πρόσωπο να μην αντέχει την πολιτική κριτική για τις επιπτώσεις των επιλογών του. […] Στη συνέντευξή μου σχολίασα την αρνητική και στείρα στάση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που οδήγησε σε αδιέξοδο όταν επιβαλόταν να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για τους πολίτες των νησιών μας», ανταπάντησε ο Νότης Μηταράκης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.