Ο Ανρί Τουλούζ Λωτρέκ ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους… Εκκεντρικός , χαράκτης, εικονογράφος και σχεδιαστής, ο οποίος κατέγραψε όσο κανένας άλλος την πολύχρωμη στην πολύχρωμη και θεατρική παριζιάνικη ζωή στα τέλη του 19ου αιώνα.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Οι εικόνες που αποτύπωσε μέσα από τα έργα του, είναι συναρπαστικές, κομψές και καμιά φορά προκλητικές καθώς παρουσίαζε την παρακμιακή ζωή εκείνης της εποχής.

Γεννήθηκε στο Αλμπί, πόλη της νότιας Γαλλίας και ήταν γιος του Κόμη Αλφόνσου και της Κόμισσας Αντέλ ντε Τουλούζ Λωτρέκ , γόνος ιστορικής και αριστοκρατικής οικογένειας, η οποία ωστόσο την περίοδο της γέννησής του, είχε ήδη χάσει μέρος του παλαιότερου κύρους της. Ανέκαθεν ήταν φιλάσθενος. Μετά από δύο ατυχήματα που είχε στην περίοδο της εφηβείας του –στα 12 και στα 14 του χρόνια- δε, , που έσπασε το αριστερό και το δεξί του πόδι αντίστοιχα, η ανάπτυξη των ποδιών του σταμάτησε και έμεινε σχεδόν νάνος. Το ύψος του ήταν μόλις 1,50 μ. ύψος.

Μονμάρτης. Η ζωή της καρδιάς της Belle Epoque, πέρασε στην αθανασία χάρη στις εκπληκτικές αφίσες του, στις εικόνες μιας παρακμής στις οποίες ο Λωτρέκ έδινε άλλη λάμψη μέσα από τα έργα του. Το Μουλέν Ρουζ, καμπαρέ, στενά, γυναίκες, αρτίστες, χορεύτριες, πόρνες, βεντέτες των καφέ σαντάν, ταυτίζονται απόλυτα με το όνομα του θρυλικού Τουλούζ Λωτρέκ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr