Για την ανοσία του κορωνοϊου μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Γιώργος Παπαζήσης.

Όπως επεσήμανε στη διάρκεια του «Aritotle Medical Forum», η ανοσία που δημιουργείται από εμβόλιο είναι αποτελεσματικότερη της φυσικής ανοσίας, επικαλούμενος πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Στο δίλημμα: Να κολλήσω τον ιό παρά να εμβολιαστώ, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Όχι. Ο εμβολιασμός προσφέρει μεγαλύτερη προστασία και θα πρέπει να ενισχύσουμε όλη αυτή την προσπάθεια στο σημείο που βρισκόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζήσης.

Τι είπε για τα αντισώματα;

«Φαίνεται ότι και με τα καινούρια διαθέσιμα εμβόλια και με τα παλαιότερης τεχνολογίας έχουμε την παραγωγή των αντισωμάτων αλλά και την κινητοποίηση της κυτταρικής ανοσίας μέσω των λεμφοκύτταρων, την κινητοποίηση των CD4+ και CD8+ και τη δημιουργία Β κυττάρων μνήμης, τα οποία παραμένουν στον οργανισμό μας και τα οποία είναι σε θέση να προσφέρουν γρήγορη κινητοποίηση της ανοσιακής απάντησης και σε δεύτερο στάδιο, όταν εκτεθεί ο οργανισμός τον ιό».

Άρα λοιπόν, σε ό,τι αφορά τα αντισώματα, ο κ. Παπαζήσης συμπλήρωσε πως «ξέρουμε ότι έχουμε παραγωγή τόσο δεσμευτικών αντισωμάτων, τα οποία αναπτύσσονται συνήθως πριν από την εμφάνιση εξουδετερωτικών αλλά και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, που είναι αυτά που αποτρέπουν την είσοδο του ιού στην κυκλοφορία».

«Σούπερ ανοσία» αν έχει κανείς νοσήσει και κάνει και το εμβόλιο

Επιπλέον, σημείωσε ότι τα δεδομένα μελέτης, η οποία θα δημοσιευτεί σύντομα, έδειξαν ότι άτομα που έχουν ιστορικό νόσησης, αν κάνουν μία δόση του εμβολίου αναπτύσσουν υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων σε σχέση με τα άτομα χωρίς νόσηση, που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Και αν κάνουν και τις δύο δόσεις φαίνεται να είναι εξασφαλισμένοι για πολλά χρόνια σε ό,τι αφορά την ανοσιακή άμυνά τους. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει πτώση των τίτλων αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου και ότι για αυτό οι ηλικίες άνω των 60 μάλλον θα χρειαστεί να κάνουν μια αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Τέλος, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής, τα εμβόλια προσφέρουν πολύπλευρη προστασία με πολλαπλούς μηχανισμούς και ότι γι αυτό τον λόγο δεν πρέπει να στεκόμαστε αποκλειστικά στους τίτλους αντισωμάτων.