«Κυβερνοπόλεμο» στη Ρωσία κήρυξαν οι Anonymous μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η ομάδα των χάκερ με μηνύματά της στο Twitter ανέλαβε την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση στο site του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού RT καθώς και τεσσάρων ακόμα ιστότοπων τηλεπικοινωνιακών εταιριών και χαρακτηρίζει τον Πούτιν δικτάτορα.

Σε σχετική ανάρτηση της ομάδας στο Τwitter αναφέρει: «Η Συλλογικότητα των Anonymous κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο στη Ρωσία». Μάλιστα, στη δημοσίευση έχει προστεθεί και το hashtag #Ukraine (#Ουκρανία).

Οι χάκερ της χώρας καλούνται στο μέτωπο κατά της Ρωσίας

Η κυβέρνηση του Κιέβου απηύθυνε έκκληση για εθελοντές από την κοινότητα χάκερ σε μια προσπάθεια να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές από κυβερνοεπιθέσεις και να αντλήσει πληροφορίες από το αντίπαλο στρατόπεδο.

Το αίτημα για εθελοντές εμφανίστηκε σε φόρουμ που χρησιμοποιούν οι χάκερ την ώρα που πολλοί κάτοικοι του Κιέβου εγκατέλειπαν τα σπίτια τους το πρωί της Πέμπτης.

«Ουκρανική κυβερνοκοινότητα! Είναι ώρα να συμμετάσχετε στην κυβερνοάμυνα της χώρςα μας» έγραφε ο μήνυμα, το οποίο ζητούσε από τους χάκερ να υποβάλουν αιτήσεις μέσω του Google Docs και να αναφέρουν ποιες είναι οι ειδικότητές τους.

Ο Γιέγκορ Άουσεφ, συνιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Cyber Unit στο Κίεβο, δήλωσε στο Reuters ότι έγραψε το μήνυμα κατόπιν αιτήματος που έλαβε την Πέμπτη από ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας. Η εταιρεία είναι γνωστό ότι συνεργάζεται με την ουκρανική κυβέρνηση για την προστασία κρίσιμων υποδομών. Το αίτημα του υπουργείου επιβεβαίωσε δεύτερη πηγή που δεν κατονομάζεται.

Χωρίς ομάδα κυβερνοάμυνας ο ουκρανικός στρατός

Ο Άουσεφ ανέφερε ότι οι εθελοντές θα χωριστούν σε δύο ομάδες, μια αμυντική και μια επιθετική.

Η ομάδα άμυνας θα αναλάβει την προστασία υποδομών όπως συστήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Το 2015, κυβερνοεπίθεση που αποδίδεται στη Ρωσία άφησε χωρίς ρεύμα 225.000 Ουκρανούς.

Η ομάδα επίθεσης που οργανώνει ο ίδιος ο Άουσεφ θα βοηθήσει σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικής κατασκοπείας εναντίον των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στη χώρα.

«Έχουμε στρατό μέσα στη χώρα μας. Πρέπει να γνωρίζουμε τι κάνουν» είπε.

Ο Άουσεφ παραδέχτηκε ότι η δημιουργία στρατιωτικής ομάδας χάκερ έρχεται αργά. Ουκρανός αξιωματούχος ασφάλειας δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα δεν διαθέτει στρατιωτική μονάδα κυβερνοάμυνας. «Δουλειά μας είναι να την δημουργήσουμε φέτος» δήλωσε στην Washington Post.

Την Τετάρτη, ένας άγνωστος ως σήμερα ηλεκτρονικός ιός, σχεδιασμένος να διαγράφει δεδομένα, εντοπίστηκε να εξαπλώνεται σε εκατοντάδες υπολογιστές στην Ουκρανία και χτύπησε κυβερνητικές υπηρεσίες και ένα οικονομικό ίδρυμα.

Οι υποψίες στρέφονται βέβαια στη Ρωσία, η οποία όμως αρνήθηκε ότι είχε ανάμειξη.