Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά των μετόχων ξεκίνησαν οι Γενικές Συνελεύσεις των τραπεζών, καθώς μετά από σχεδόν 15 χρόνια τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μονοπωλεί η διανομή μερίσματος.

Πιο αναλυτικά, εκτός από την έγκριση των σχετικών οικονομικών καταστάσεων που έδειξαν καθαρά κέρδη, ύψους 3,65 δισ. ευρώ, οι μέτοχοι θα πρέπει να υπερψηφίσουν τη διανομή μερίσματος, ύψους 875 εκατ. ευρώ, με τα διοικητικά συμβούλια να δίνουν πληροφορίες, τόσο για τις ημερομηνίες αποκοπής, όσο και για τον προσδιορισμό των δικαιούχων.

Την αρχή έκανε την Τετάρτη το απόγευμα η Τράπεζα Πειραιώς, με την διοίκηση να προτείνει στους μετόχους τη διανομή σε μετρητά ποσού 78.806.426 ευρώ, ήτοι 0,063 ευρώ/μετοχή.

«Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με ποσοστό 77% των καθαρών κερδών της εταιρίας για το 2023 (ή το 10% των ενοποιημένων καθαρών κερδών για το 2023 που αναλογούν στους μετόχους της εταιρείας)», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο επεξηγηματικό σημείωμα της πρόσκλησης.

Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος θα είναι η 10η Ιουλίου, ημερομηνία καταγραφής δικαιούχων μερίσματος η 11η Ιουλίου, ενώ το μέρισμα θα καταβληθεί στις 16 Ιουλίου. Στις 31 Ιουλίου η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου.

Στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης της Τράπεζας Πειραιώς περιελήφθη, μεταξύ άλλων και η έγκριση καταβολής αμοιβών του 2023.

Όπως επισημαίνεται, η τράπεζα «προχώρησε σε αύξηση της ετήσιας αμοιβής του διευθύνοντος συμβούλου, ως ένα πρώτο βήμα προς την ευθυγράμμιση με την αγορά, θωρακίζοντας την παραμονή του στον οργανισμό και την επιτυχημένη ηγεσία του, ανταμείβοντας, παράλληλα, την εξαιρετική του επίδοση που οδήγησε τον Όμιλο Πειραιώς σε μια εποχή ανάπτυξης, επιδεικνύοντας συστηματική και ισχυρή οικονομική απόδοση».

Η ατζέντα

Για τις 23 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η ετήσια γενική συνέλευση της Eurobank που θα διανείμει 342 εκατ. ευρώ ή 0,0933 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη του 2023. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο οικονομικό ημερολόγιο, το Δ.Σ. θα προτείνει στους μετόχους ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος την 25η Ιουλίου, ενώ μία ημέρα μετά θα γίνει ο προσδιορισμός των μετόχων που το δικαιούνται.

Στα τέλη του Ιουλίου θα ξεκινήσει η πληρωμή του μερίσματος. Την ίδια ημέρα η τράπεζα θα ανακοινώσει και τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τους αναλυτές να αναμένουν αναθεώρηση των οικονομικών στόχων για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς, μετά και την πρόσφατα αναβάθμιση του χρέους της από τη Moody’s (σ.σ. είναι, επομένως, η πρώτη ελληνική τράπεζα, το χρέος της οποίας αξιολογήθηκε σε investmentgrade από έναν από τους τρεις κορυφαίους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και μάλιστα δύο βαθμίδες πάνω από το «κατώφλι» [threshold] του rating).

Στις 24 Ιουλίου θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση της Alpha Bank, με το διοικητικό συμβούλιο να φέρνει προς ψήφιση από τους μετόχους τη διανομή μερίσματος, ύψους 122 εκατ. ευρώ (0,05 ευρώ/μετοχή).

Όπως, άλλωστε, έχει γίνει γνωστό, πρόθεση της Alpha Bank είναι να διανείμει το μισό του ποσού ή 61 εκατ. ευρώ με τη μορφή μερίσματος σε μετρητά που ισοδυναμεί με ποσό 0,026 ευρώ ανά μετοχή. Το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για τη διαδικασία επαναγοράς μετοχών, με τις εποπτικές αρχές να έχουν ήδη δώσει την έγκριση για την ακύρωση των μετοχών, ενισχύοντας έτσι, περαιτέρω την αξία της μετοχής.

Η αποκοπή του δικαιώματος λήψης του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί στις 26 του ίδιου μήνα, ενώ στις 29 Ιουλίου θα οριστούν οι δικαιούχοι. Την 1η Αυγούστου θα αρχίσει η πληρωμή του μερίσματος στους μετόχους και την επόμενη ημέρα η τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 6μηνου του 2024.

Τέλος, στις 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος, ύψους 332 εκατ. ευρώ.

Ως ημερομηνία αποκοπής, δε, έχει οριστεί η 29η Ιουλίου, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα θα προσδιοριστούν οι δικαιούχοι. Τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου του 2024 αναμένεται να ανακοινωθούν την 1η Αυγούστου, ενώ στις δύο του ίδιου μήνα θα εκκινήσει η καταβολή του μερίσματος.

Το ενδιαφέρον των μετόχων, βέβαια, αναμένεται να μονοπωλήσει και η επικείμενη διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το κράτος εξακολουθεί να κατέχει 18% στην ΕΤΕ, σημειώνοντας πως «θα κάνουμε κάτι το φθινόπωρο, ανάλογα και με τις συνθήκες στην αγορά».

Πέραν αυτού, η ΕΤΕ θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς η αμέσως επόμενη τράπεζα που θα αναβαθμιστεί από τη Moody’s. Η τράπεζα έχει ήδη επενδυτική βαθμίδα για τις καταθέσεις της, ενώ ο νέος χρησμός του οίκου θα αφορά στα ομόλογα.

Σημειώνεται ότι στη διανομή μερίσματος θα προχωρήσει και η μη συστημική Optima bank, η οποία θα διαθέσει στους μετόχους τους ποσό 32,96 εκατ. ευρώ (32% των κερδών της χρήσης 2023) ή 0,44 ευρώ ανά μετοχή. Η Optima bank έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου και θα καταβάλει το μέρισμα την 1η Ιουλίου.

Συνολικά οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες θα διαθέσουν στους μετόχους τους 814 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023 ενώ μαζί με την Optima bank το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 847 εκατ. ευρώ.

Οι 5 προκλήσεις που κρατούν σε εγρήγορση τους τραπεζίτες

Οι στόχοι μέχρι το 2026

Παράλληλα στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των μετόχων οι διοικήσεις των τραπεζών θα δώσουν και το στίγμα των προθέσεων για την ανταμοιβή των μετόχων τις επόμενες χρονιές μέχρι το 2026. Ειδικότερα:

• Η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να διανείμει σε μερίσματα άνω του 1 δισ. ευρώ συνολικά για το 2024 (30% των κερδών), το 2025 (40% των κερδών) και το 2026 (50% των κερδών.
• Η Eurobank στοχεύει να διανείμει ως μέρισμα το 30% των κερδών του 2024, το 40% το 2025 και το 50% το 2026.
• Η Τράπεζα Πειραιώς θα διανείμει το 25% των κερδών της το 2024 και το 50% το 2025 και το 2026.
• Η Alpha Bank θα διανείμει το 20% των κερδών του 2024, το 35% του 2025 και το 50% του 2026.

Διαβάστε ακόμη