Οι προετοιμασίες για το άνοιγμα των σχολείων έχουν ήδη ξεκινήσει από το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του εν λόγω υπουργείου Αλέξανδρος Κόπτσης, προέβη σε διευκρινίσεις αναφορικά με την επιστροφή τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών στις εκπαιδευτικές μονάδες.
Αρχικά, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στη σειρά μέτρων που έχει λάβει το υπουργείο Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που κατοικούν στις πυρόπληκτες περιοχές.
Ερωτηθείς για τα παιδιά και το πώς θα βοηθηθούν, ο κ. Κόπτσης δήλωσε πως αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους όπως
- μέσα από voucher για ηλεκτρονικό εξοπλισμό,
- μέσα από ψυχολογικές γραμμές υποστήριξης, οι οποίες ξεκίνησαν,
- μέσω από τη φυσική παρουσία ψυχολόγων στα σχολεία αυτά καθώς και
- μέσα από ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορά φυσικές καταστροφές».
«Είμαστε σε ετοιμότητα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς», τόνισε.
Μάλιστα, σημείωσε ότι ο σκοπός φέτος, εν μέσω πανδημίας, είναι διττός: «Από τη μια θέλουμε να διασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλεια και από την άλλη την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων».
Στη συνέχεια, δήλωσε πως «για πρώτη φορά έχουν γίνει 11.700 διορισμοί και σε λιγότερο από ένα μήνα τοποθετούνται, αυτές τις ημέρες, στις υπηρεσίες τους».
Παράλληλα, «στις 31 Αυγούστου θα έχουν ανακοινωθεί όλα τα ονόματα των αναπληρωτών που προσλαμβάνονται φέτος. Την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι όλοι στα σχολεία. Στις 13 του Σεπτεμβρίου πρέπει να είναι όλοι στη θέση τους αλλά το σχολικό έτος θα αρχίσει την πρώτη του μήνα».
Πόσοι μαθητές θα είναι ανά αίθουσα;
Ερωτηθείς για τον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα, είπε πως «στις μεγάλες πόλεις, στο κέντρο τους, μπορεί να φτάσουν και το ανώτατο επιτρεπτό, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».
«Εκεί μια παθογένεια δεκαετιών δεν μπορεί να αλλάξει σε μια χρονιά. Εμείς είμαστε σε επικοινωνία και, όπου είναι δυνατόν, σπάμε τμήματα και διορίζουμε επιπλέον αναπληρωτές», σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Σε επικοινωνία με τους δήμους, όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος, παίρνουμε τον χώρο αυτόν και τον δίνουμε στα σχολεία».
Επίσης, ανέφερε πως είναι σε ένα στάδιο εκπόνησης σχεδίων και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, «για δημιουργία πολλών σχολικών μονάδων, οι οποίες όμως δεν γίνονται από τη μία ημέρα στην άλλη, καθώς θέλουν χρόνο».
Μάλιστα, προέταξε πως έχει δημιουργηθεί μια ειδική βάση δεδομένων, παράλληλα με τους αναπληρωτές ετήσιας διάρκειας, για τους αναπληρωτές τρίμηνης σύμβασης. «Αυτό σημαίνει ότι εντός δύο ημερών το όποιο κενό θα αναπληρώνεται αυτομάτως».
Τα υγειονομικά μέτρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς με το άνοιγμα των σχολείων
«Όλοι οι μαθητές θα εισέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πάνω από 12 ετών, με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα».
Αντίστοιχα «θα ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς. Αν δεν υπάρχει κάτι από τα παραπάνω, τότε θα χρειάζεται υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα, αρνητικό εργαστηριακό τεστ, είτε rapid είτε pcr» συμπλήρωσε.
«Δεν θα χαθεί ούτε μία ημέρα μαθημάτων. Τις παθογένειες του παρελθόντος θα τις διαγράψουμε και θα βαδίσουμε σε ένα σχολείο που οραματιζόμαστε», εξέφρασε ο κ. Κόπτσης.