Λίγες ώρες έμειναν πριν ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr, για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων.
Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας οι πυρόπληκτοι θα μπορέσουν να πάρουν την πρώτη βοήθεια, δηλαδή τις πρώτες επιχορηγήσεις για κατεστραμμένες κατοικίες, οικοσκευές, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.
Χθες γίνονταν τηλεδιασκέψεις με στόχο τη ρύθμσιη των τελευταίων τεχνικών θεμάτων, οι τελευταίες δοκιμές θα γίνουν το πρωί και νωρίς το απόγευμα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για τις αιτήσεις.
Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων
Η διαδικασία για τις αιτήσεις περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
- Οι πυρόπληκτοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxis. Με αυτόν τον τρόπο, αυτομάτως θα ταυτοποιείται το πρόσωπο που εκκινεί τη διαδικασία, με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ (ιδιοκατοίκηση, ακίνητα δηλωμένα στο Ε9)
- Ο πυρόπληκτος θα δηλώνει αν το ακίνητο έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, αν έχει σοβαρές ζημιές που το καθιστούν μη κατοικήσιμο ή αν έχει ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμο. Σημειωτέον ότι θα υπάρχει άλλο πεδίο για τους ιδιοκτήτες (οι οποίοι δικαιούνται και στεγαστική συνδρομή και αποζημίωση για την οικοσκευή), άλλο για τους ενοικιαστές (αποζημίωση μόνο για την οικοσκευή) κι άλλο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
- Στο τελικό στάδιο, ο πυρόπληκτος θα πατάει το πεδίο για την Υποβολή κι αν τα στοιχεία του ακινήτου διασταυρώνονται με τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στο Ε9, η αίτηση θα γίνεται δεκτή.
Αυτό που τονίζουν αρμόδιες πηγές είναι ότι στη συγκεκριμένη τη φάση της πρώτης αρωγής δεν γίνεται καμία διασταύρωση για την κατάσταση των ακινήτων.
Η διασταύρωση θα γίνει εκ των υστέρων, με βάση τις αυτοψίες που κάνουν ήδη τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών κι αν η τελική εκτίμηση είναι διαφορετική, ο πυρόπληκτος θα κληθεί να επιστρέψει τη διαφορά ως αχρεωστήτως καταβληθείσα, όπως έγινε και με τη διαδικασία των αποζημιώσεων για τον «ΙΑΝΟ».
Οι πληρωμές θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του μήνα και υπάρχει η πεποίθηση ότι η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα ειδικά συνεργεία για την εκτίμηση των ζημιών, θα επιτρέψει την εκκαθάριση των αποζημιώσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι η Στεγαστική Συνδρομή μπορεί να φτάσει ως τις 150.000 ευρώ, εκ των οποίων το 80% είναι κρατική επιχορήγηση και το υπόλοιπο 20% μπορεί να ληφθεί ως άτοκο δάνειο με κρατική εγγύηση, ενώ με βάση το νέο πλαίσιο για τις αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις – αγρότες, η επιχορήγηση φτάνει ως το 70% των ζημιών σε κτίρια, πρώτες ύλες, εμπορεύματα κ.λ.π.
Η πρώτη αρωγή για Στεγαστική Συνδρομή
Για κατοικίες:
- Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
- Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
- Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
Για λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:
- Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
- Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
- Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
Επιχορήγηση επιχειρήσεων – αγροτών ως πρώτη αρωγή
- 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,
- 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και
- 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.
Επιχορήγηση πολυετών καλλιεργειών ως πρώτη αρωγή
- 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,
- 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και
- 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.