Ανοδικά κινούνται σήμερα οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές χαιρετίζουν την αποκλιμάκωση των πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα αναμένουν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας για την αύξηση των μηδενικών επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά σχεδόν 400 μονάδες ή κατά 1,45% και καθορίζεται στις 33.421 μονάδες, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να ακολουθεί στο +0,46% και τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq στο +0,41%.

Οι τιμές του πετρελαίου αργού υποχωρούν για 2η διαδοχική ημέρα και διολισθαίνουν κατά 6%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται στα 94,55 δολάρια ανά βαρέλι, ένα επίπεδο χαμηλότερο κατά 25% σε σχέση με το υψηλό των 130 δολαρίων.

Πληθωρισμός

Η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη συγκράτηση του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 40ετίας (7,9% τον Φεβρουάριο), με τις τιμές χονδρικής να παρουσιάζουν άλμα 10% σε ετήσιο επίπεδο.

Την ίδια ώρα, σήμερα ξεκινάει η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία αύριο αναμένεται να ανακοινώσει την αύξηση των μηδενικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (η πρώτη αύξηση από το 2018), σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Από την άλλη πλευρά, η αβεβαιότητα στις αγορές παραμένει διάχυτη, αφενός λόγω της ρωσο-ουκρανικής πολεμικής σύγκρουσης, αφετέρου λόγω της επαναφοράς των τοπικών lockdowns στην Κίνα, όπου παρατηρείται νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει μικρές απώλειες κατά 0,24% και τις 435 μονάδες, ενώ κάτω του 0,5% καθορίζεται η πτώση για τους δείκτες σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο. Ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,7%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,1%.