Ανησυχία επικρατεί στο Μαξίμου και για τον ρόλο της Αμερικής στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Το νέο δόγμα Μπάιντεν για αποχώρηση από τα θερμά μέτωπα και το στραπάτσο με την παράδοση του Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν αδυνατίζει επικίνδυνα τα περιθώρια παρέμβασης των Αμερικανών στην Ευρώπη, ενώ όλοι διαβλέπουν ότι η Τουρκία που έχει εξελιχθεί σε περιφερειακή υπερδύναμη θα αναλάβει τον ρόλο χωροφύλακα στην περιοχή με τις ευλογίες των Αμερικανών.

Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει και τις θεωρίες που είχαν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα για δήθεν συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα σε Ερντογάν και Μπάιντεν, το οποίο δήθεν ευνοούσε τα ελληνικά συμφέροντα.

Το Μαξίμου προσγειώθηκε απότομα στη σκληρή πραγματικότητα ενώ έκαψε και το χαρτί της λεγόμενης διπλωματίας των εξοπλιστικών αφού έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την προμήθεια φρεγατών από την Αμερική που θα στοιχίσουν πέντε δις ευρώ χωρίς να έχει κανένα όφελος η χώρα.

Μετά το φιάσκο του Αφγανιστάν η επιρροή των Αμερικανών στη Μεσόγειο είναι αυστηρά περιορισμένη.

Ο Ερντογάν μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται αναμένεται να κλιμακώσει τις προκλήσεις προς την Ελλάδα προβάλλοντας νέες διεκδικήσεις, ενώ έχει στα χέρια του το υπερόπλο των εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Τουρκία, τους οποίους ανά πάσα στιγμή μπορεί να εργαλειοποιήσει στήνοντας έναν υβριδικό πόλεμο στον Έβρο και στο Αιγαίο.