Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871, που πέτυχε άτυπα να ηγηθεί της Ευρώπης, η Άνγκελα Μέρκελ, σφραγίζει με την ολοκλήρωση της θητείας της μία εποχή, και μία μακροχρόνια φωτογραφική μελέτη επιχειρεί να αποτυπώσει πόσο και πώς την άλλαξε η εξουσία.

Η κόρη πάστορα που έγινε χημικός και μπαίνοντας στην πολιτική αντιμετώπισε πλειάδα προκλήσεων μεταμορφώνοντας τη χώρα της και αλλάζοντας τα δεδομένα με τις αποφάσεις της στη διεθνή πολιτική σκηνή, μεταξύ 1991 και 2021, φωτογραφιζόταν σε ετήσια βάση από την Herlinde Koelbl.

Τι έπρεπε να μάθει; Πώς επηρέασε η πολιτική την ιδιωτική της ζωή; Στο λεύκωμα «Herlinde Koelbl. Angela Merkel. Portraits 1991–2021» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις TASCHEN σε 248 σελίδες, πορτρέτα και λέξεις έρχονται να δώσουν απαντήσεις.

Η διάσημη φωτογράφος κατάφερε να απαθανατίσει την ανθρώπινη πλευρά της Άνγκελα Μέρκελ και με άλλα μέσα εκτός από τον φωτογραφικό της φακό. Αν και συγκρατημένη συνήθως, η πολιτικός απάντησε στις ερωτήσεις της Herlinde Koelbl με οικειότητα. Σύμφωνα με τον Guardian, οι δύο γυναίκες μοιράζονται «μία από τις πιο ασυνήθιστες σχέσεις στη σύγχρονη πολιτική». Η Herlinde Koelbl παρουσιάζει ένα πορτρέτο-ντοκιμαντέρ με λέξεις και εικόνες, τέτοιου είδους που δεν υπάρχει για κανέναν άλλο παγκόσμιο ηγέτη. Ταξιδεύει στον χρόνο, καταγράφοντας την εποχή της Άνγκελα Μέρκελ — από τον πρώτο χρόνο έως τον τελευταίο της πολιτικής της διαδρομής.

«Είναι το πορτρέτο μιας ακραίας σωματικής και ψυχολογικής μεταμόρφωσης και η γραπτή καταγραφή μιας μοναδικής σχέσης» τονίζεται στη σύνοψη της έκδοσης που κυκλοφόρησε.

Η Herlinde Koelbl είναι μια από τις πιο γνωστές γερμανίδες καλλιτέχνες φωτογραφίας. Το περιεκτικό της έργο χαρακτηρίζεται πάνω από όλα από μακροχρόνια φωτογραφικά έργα, που συχνά συμπληρώνονται από εξομολογητικές συνεντεύξεις και βίντεο. Οι φωτογραφίες της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές διεθνείς εκθέσεις και εκπροσωπούνται σε πολλές μεγάλες συλλογές. Η Herlinde Koelbl έχει δημοσιεύσει περισσότερα από δώδεκα βιβλία φωτογραφίας, συμπεριλαμβανομένων των Fascination of Science (2021), Targets (2014), Traces of Power (1999) και Jewish Portraits (1989). Έχει τιμηθεί για το έργο της πολλές φορές, μεταξύ άλλων, με το βραβείο Dr. Erich Salomon το 2001 και με το παράσημο της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 2009.