Με google doodle τιμάται σήμερα ο εφευρέτης της μηχανής espresso, Angelo Moriondo (Άντζελο Μοριόντο).

O Ιταλός εφευρέτης γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 6 Ιουνίου 1851, στο Τορίνο.

Ο ίδιος καταγόταν από μια επιχειρηματική οικογένεια. Ο παππούς του ίδρυσε μια εταιρεία παραγωγής λικέρ που συνέχισε ο πατέρας του, Τζιάκομο, ο οποίος αργότερα ίδρυσε τη γνωστή εταιρεία σοκολάτας «Moriondo and Gariglio» μαζί με τον αδελφό του, Αγκοστίνο και τον ξάδερφό του, Γκαρίγκλιο.

Ακολουθώντας τα βήματα της οικογένειάς του, ο Moriondo αγόρασε δύο καταστήματα: το Grand-Hotel Ligure στο κέντρο της πόλης Piazza Carlo Felice και το American Bar στη Galleria Nazionale της Via Roma.

Παρά τη δημοτικότητα του καφέ στην Ιταλία, ο χρόνος που περνούσαν οι πελάτες στην αναμονή για την παρασκευή του καφέ, τους ενοχλούσε.

Τότε, ο Moriondo κατάλαβε ότι το να φτιάχνει πολλά φλιτζάνια καφέ ταυτόχρονα θα του επέτρεπε να εξυπηρετεί περισσότερους πελάτες με ταχύτερους ρυθμούς, δίνοντάς του ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του.

Ο Angelo Moriondo καταχώρησε την πατέντα για την πρώτη μηχανή εσπρέσο το 1884. Η μηχανή του χρησιμοποιούσε ένα συνδυασμό ατμού και βραστού νερού για την αποτελεσματική παραγωγή καφέ.

Παρουσίασε την εφεύρεσή του για την παραγωγή καφέ espresso στη Γενική Έκθεση του Τορίνο το 1884, όπου του απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο.

Angelo Moriondo: Η Google τιμά με doodle τον εφευρέτη της μηχανής espresso

Στην πραγματικότητα, πάντως, η μηχανή κατασκευάστηκε από έναν μηχανικό που εργαζόταν υπό την άμεση επίβλεψη του εφευρέτη.

Η εφεύρεση, στη συνέχεια, επικυρώθηκε με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αφού κατοχυρώθηκε στο Παρίσι στις 23 Οκτωβρίου 1885. Τα επόμενα χρόνια, ο Angelo Moriondo συνέχισε να βελτιώνει την εφεύρεση.

Ο ίδιος δεν «οδήγησε» ποτέ την εφεύρεσή του σε μαζική βιομηχανική παραγωγή. Περιορίστηκε στην κατασκευή λίγων χειροποίητων μηχανών που συντηρούσε στις εγκαταστάσεις του.

Σύμφωνα με τον Ίαν Μπέρστεν, ειδικό στην ιστορία του καφέ, η μηχανή του Μοριόντο χρησιμοποιούνταν για μαζική παραγωγή εσπρέσο και όχι σε ατομικό επίπεδο, όπως η σύγχρονη εσπρεσιέρα.

Το σημερινό Google doodle για τον Angelo Moriondo:

Angelo Moriondo: Η Google τιμά με doodle τον εφευρέτη της μηχανής espresso