Στιγμές αγωνίας για τους κατοίκους των περιοχών  Βάλμη, Κοτρώνα, Καραγιαννέικα, οι οποίοι έλαβαν μήνυμα από 112 για να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ενώ ενισχύθηκαν περαιτέρω οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Η αγωνία για την πορεία της πυρκαγιάς στην Ηλεία, κορυφώνεται. Οι φλόγες λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η Πολιτική Προστασία έχει δώσει εντολή για εκκένωση περιοχών.

Η φωτιά στις Πόρτες Αχαΐας απειλεί σπίτια, ενώ έλαβε διαστάσεις ταχύτατα, περνώντας στο γειτονικό χωριό Βάλμη. Αυξήθηκαν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, επιχειρούν και ένδεκα εναέρια μέσα.

Μαίνεται ανεξέλεγκτα η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας. Η φωτιά καίει κοντά σε οικιστικό κομμάτι, ενώ οργανώθηκε επιχείρηση προληπτικής εκκένωσης, με μήνυμα από το 112, το οποίο εστάλη στους κατοίκους του χωριού Βάλμη όπου και έχουν εξαπλωθεί οι φλόγες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Καθώς περνά η ώρα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αυξάνονται, ενώ με την απόσυρση –λόγω ώρας– των ενεάριων μέσων, οι επίγειες δυνάμεις έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου το έργο της κατάσβεσης.

Οι κάτοικοι χωριών στην Ηλεία βιώνουν εφιαλτικές στιγμές, αφού αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω της επέκτασης του πύρινου μετώπου.

Η προσπάθεια (με διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών) εστιάζεται πριν από τον Κοτρώνα, με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου για να ανακόψουν την κίνηση της πυρκαγιάς προς νοτιοδυτικά.

Η εικόνα της Πυροσβεστικής κατά τις βραδινές ώρες, αφορά το γεγονός ότι η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ υπάρχουν ενεργές, διάσπαρτες εστίες.

Η φωτιά στην Αχαΐα εκδηλώθηκε το απόγευμα, όμως δεν άργησε να περάσει στην Ηλεία. Για το έργο της κατάσβεσης, επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά.

Συγκεκριμένα, επί τόπου βρίσκονται 130 πυροσβέστες με 43 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρου, ενώ ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.

Μεγάλη φωτιά στο Πόρτο Κατσίκι

Μεγάλης έντασης φωτιά εκδηλώθηκε και στο Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας. Η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και καίει δασική έκταση της περιοχής, χωρίς όμως να απειλούνται κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με την Υπηρεσία.

Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 32 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρα τμήματα, εννέα οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική για τη Δευτέρα 04/07

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο, με τα –αναμενόμενα– μποφόρ μεγάλης έντασης να θέτουν τις Αρχές σε κατάσταση ετοιμότητας.

Σε αυξημένη επιφυλακή θα βρίσκονται τα αρμόδια τμήματα σε Αττική, Βοιωτία και νησιά Ανατολικού Αιγαίου, ενώ οι ενισχυμένοι βορειάδες θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.