Με δύο μεγάλα projects αποθήκευσης ενέργειας, με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, ενισχύει τη θέση του στο κρίσιμο αυτό πεδίο, ο κεντρικός βραχίονας ΑΠΕ της MORE του Ομίλου Motor Oil.
Συγκεκριμένα, με αποφάσεις του Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ χορηγήθηκαν προς την Anemos RES:
-Άδεια Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 450 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 413 MW στη θέση «Κρεμαστά – Χαλκιόπουλο» της Δημοτικής Ενότητας Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.
-Άδεια Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 200 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 182 MW στη θέση «Ασώματα» της Δημοτικής Ενότητας Βέροιας του Δήμου Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.
Και τα δύο έργα αφορούν μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμίευση. Για το πρώτο προβλέπεται εγκατεστημένη χωρητικότητα 4064 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 3600 MWh, ενώ για το δεύτερο εγκατεστημένη χωρητικότητα 1880 MWh και εγγυημένη 1600 MWh.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των δύο projects, αυτή θα εξασφαλιστεί από την Anemos RES μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης και ιδίων κεφαλαίων της μετόχου Motor Oil Renewable Energy (MORE).
Οι ενστάσεις
Οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν στη Ρυθμιστική Αρχή τον Αύγουστο του 2024, ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε υποβολή αντιρρήσεων από πλευράς της ΔΕΗ, η οποία ζητούσε την απόρριψή τους, επικαλούμενη αφενός εδαφική επικάλυψη με τα έργα της «ΥΗΣ Κρεμαστών» και «ΥΗΣ Ασωμάτων», αφετέρου λόγω του καθεστώτος ιδιοκτησίας μέρους των εκτάσεων που χωροθετούνται τα νέα projects καθώς το ζήτημα περιορισμού της λειτουργίας τόσο του «ΥΗΣ Κρεμαστών», όσο και του «ΥΗΣ Ασωμάτων».
Η ΡΑΑΕΥ στις σχετικές αποφάσεις της επί των αντιρρήσεων επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
α)Τα αξιολογούμενα κριτήρια για τη χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης τίθενται κατ’ αποκλειστική απαρίθμηση στον Νόμο, μεταξύ δε αυτών δεν συγκαταλέγεται το κριτήριο της εξασφάλισης ή της δυνατότητας εξασφάλισης του δικαιώματος χρήσης της θέσης εγκατάστασης του έργου και ως εκ τούτου δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση της Άδειας Αποθήκευσης από τη ΡΑΑΕΥ. Ως έπεται, η Αρχή, κατά την άσκηση της αδειοδοτικής της αρμοδιότητας, δεν υπεισέρχεται ούτε καταρχήν σε ζητήματα που ανάγονται στην εξέταση της δυνατότητας εξασφάλισης της επίμαχης θέσης κατά τη χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
β) Τα έργα «ΥΗΣ Κρεμαστών» και «ΥΗΣ Ασωμάτων» ως έργα πολλαπλού σκοπού προορίζονται από τη φύση τους για την εξυπηρέτηση πολλαπλών αναγκών, όπως ύδρευση και άρδευση, παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, βιομηχανική χρήση, διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό σύστημα, αντιπλημμυρική προστασία και διατήρηση των οικοσυστημάτων. Συνεπώς, η άσκηση δραστηριότητας αποθήκευσης είναι σύμφωνη με τη φύση των έργων πολλαπλού σκοπού.
Ακόμη, δεν τίθεται ζήτημα περιορισμού της λειτουργίας των ήδη υφιστάμενων έργων πολλαπλού σκοπού καθώς:
-τα υπό αδειοδότηση έργα είναι έργα αποθήκευσης οπότε θα δεσμεύσουν ορισμένη ποσότητα νερού άπαξ, η οποία θα ανακυκλώνεται κατά τον κύκλο λειτουργίας,
-η κατασκευή ενός ανάντη ταμιευτήρα για τις ανάγκες των υπό αδειοδότηση έργων αυξάνει την ποσότητα του νερού που αποθηκεύεται και άρα βελτιώνει την ικανότητα εξυπηρέτησης των πολλαπλών σκοπών και κυρίως την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής και τους σκοπούς ύδρευσης και άρδευσης,
-τα υπό αδειοδότηση έργα θα διατηρούν τη στάθμη των ταμιευτήρων στα όρια της μέγιστης και ελάχιστης στάθμης, όπως αυτά ορίζονται στις αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ.
Περαιτέρω, αναφορικά με τον ισχυρισμό περί επικάλυψης των πολυγώνων των νέων έργων με τα πολύγωνα των υφιστάμενων, επισημαίνεται ότι ο προσδιορισμός πολυγώνου στην περίπτωση σημειακών έργων (φράγμα με ενσωματωμένο σταθμό παραγωγής), όπως αυτό προβλέπεται στην περ. (γ) του άρθρου 28 «Περιορισμοί χωροθέτησης σταθμών ΑΠΕ» του Κανονισμού Βεβαιώσεων, δεν δύναται να ερμηνευθεί με τρόπο που να αποκλείει τρίτους από την εξυπηρέτηση λοιπών αναγκών τις οποίες προορίζονται να καλύψουν τα υπό κρίση έργα πολλαπλού σκοπού. Εξ’ ορισμού δηλαδή τα έργα αυτά προορίζονται να αξιοποιηθούν ταυτόχρονα στο πλαίσιο περισσοτέρων δραστηριοτήτων και συνεπώς η επικάλυψη στην περίπτωση των σημειακών έργων εξετάζεται υπό το πρίσμα της αδυναμίας ταυτόχρονης αξιοποίησης του φυσικού πόρου και όχι απλώς στη βάση της γεωγραφικής επικάλυψης των πολυγώνων των έργων με τη στενή έννοια.
Τέλος, η ΡΑΑΕΥ τονίζει ότι η ανωτέρω ερμηνευτική προσέγγιση αναφορικά με την έννοια του πολυγώνου των σημειακών έργων επιβεβαιώνεται από προγενέστερες αντίστοιχες αποφάσεις της Αρχής που αφορούν στην αδειοδότηση έργων αποθήκευσης μέσω αντλησιοταμίευσης που χωροθετούνται μερικώς επί της διαμορφούμενης λεκάνης κατάκλυσης του προϋφιστάμενου σημειακού έργου (φράγματος με ενσωματωμένο σταθμό παραγωγής).
Με βάση όλα αυτά, οι όποιες ενστάσεις απορρίφθηκαν και προχώρησε η διαδικασία χορήγησης των αδειών αποθήκευσης προς την Anemos RES.
Διαβάστε ακόμη:
- Σαρακήνικο: Σταματούν άμεσα οι εργασίες για το ξενοδοχείο έκτρωμα στη Μήλο
- Άνυδρος Αμοργού: Η αληθινή ιστορία της νησίδας που βρίσκεται στο σεισμικό επίκεντρο
- Σεισμοί: Ποια είναι η ετοιμότητα των νοσοκομείων της χώρας
- Μπιάνκα Σενσόρι: Το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειάς της – Ο γκάνγκστερ πατέρας και ο δολοφόνος θείος