Συλλήψεις και κατηγορίες με βαρύτατες κατηγορίες

Ακούραστος υποστηρικτής της ελευθερίας του Τύπου, ο Ερόλ Εντέρογλου, αντιπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία, κινδυνεύει με κάθειρξη έως 14 ετών και 6 μηνών επειδή συμμετείχε σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης προς την Οζγκιούρ Γκιουντέμ.  Η εφημερίδα έκλεισε το 2016 επειδή κατηγορούνταν για σχέσεις με τους κούρδους αντάρτες.

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αχμέτ Νεσίν και η πρόεδρος του Ιδρύματος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Σεμπνέμ Κορούρ Φιντσαντζί αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία στη δίκη αυτή.

Αυτές οι τρεις σημαντικές προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών είχαν αθωωθεί το 2019 στο τέλος μιας μακράς δίκης για την υπόθεση αυτή. Όμως ένα εφετείο ακύρωσε πέρυσι αυτή την απόφαση, εξ ου και η διεξαγωγή μιας νέας δίκης.

Έπειτα από μια σύντομη ακροαματική συνεδρίαση στο δικαστήριο του Τσαγκλαγιάν, στην Κωνσταντινούπολη, η δίκη αναβλήθηκε για τις 6 Μαΐου, δήλωσε ο Εντέρογλου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 51χρονος Εντέρογλου, ο οποίος υπερασπίζεται δραστήρια την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία μέσα σ’ ένα όλο και πιο δύσκολο πλαίσιο, απέρριψε τις «παράλογες» κατηγορίες σε βάρος του εκτιμώντας πως η δίκη αυτή έχει στόχο να εκφοβίσει τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών.

 

Η ανελεύθερη στο λόγο Τουρκία

 

Η σύλληψη του Εντέρογλου τον Ιούνιο 2016 και οι διώξεις σε βάρος του έχουν προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών στην Τουρκία και το εξωτερικό.

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται τακτικά ότι φιμώνει τον ανεξάρτητο Τύπο στην Τουρκία, η οποία κατέχει την 154η θέση μεταξύ των 180 χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του 2020 για την ελευθερία του Τύπου που καταρτίζεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.