Ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολίασε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους ανεμβολίαστους.

Ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει ότι τα νέα μέτρα «έπρεπε να έχουν προηγηθεί προ πολλού», ενώ κάνει λόγο για «ατολμία και έλλειψη αποφασιστικότητας της κυβέρνησης».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα», λέει ο θυμόσοφος λαός. Τα νέα μέτρα του κ. Μητσοτάκη έπρεπε να έχουν προηγηθεί προ πολλού, βγαίνουν με το σταγονόμετρο και επιβεβαιώνουν την ατολμία και την έλλειψη αποφασιστικότητας της κυβέρνησης. Επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα: υποχρεωτικός εμβολιασμός στους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με μεγάλα κοινά, ενίσχυση της τηλεργασίας για αποσυμφόρηση στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τακτικοί έλεγχοι και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας. Στις τραγικές στιγμές που ζει ο ελληνικός λαός, απαιτούνται σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα υγειονομικής προστασίας, με την οικονομία ανοιχτή, όπως έκαναν με επιτυχία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης για τους ανεμβολίαστους

Πέντε νέα μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στους πολίτες για την εξέλιξη της πανδημίας και την τρίτη δόση του εμβολίου, εφαρμόζοντας ουσιαστικά ένα ευρύτερο lockdown για τους ανεμβολίαστους.

Τα πέντε μέτρα

1. Δεν θα μπαίνουν από την επόμενη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου οι ανεμβολίαστοι, ούτε με rapid test, εκτος απο τους κλειστους χώρους της εστίασης όπου ήδη δεν μπορουν ουτως ή άλλως να εισέλθουν παρα μονο με πιστοποιητικο εμβολιασμού ή νοσησης και σε άλλους κλειστους χώρους: Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια.

Θα γίνονται μάλιστα δειγματοληπτικοι έλεγχοι rapid test και στην Εκκλησία, βάσει όμως της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου και όχι υποχρεωτικότητας με απόφαση της πολιτείας.

Το μέτρο αυτό δεν θα ισχύσει για το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια. Δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι όσον αφορά στην πρόσβαση σε δημόσιες. υπηρεσίες με rapid test.

2. Θα λήγει μετά από 7 μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Θα έχουν ένα μήνα προθεσμία δηλαδή μετά το εξάμηνο για να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση.

Στόχος είναι να εκτονωθεί η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς οι ασθενείς άνω των 60 έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες νοσηλείας και διασωλήνωσης.

3. Κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

4. Έλεγχοι ακόμη πιο εντατικά. 

5. Ενίσχυση του ΕΣΥ.