Συνέντευξη στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη και την εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Σχετικά με τις εκτεταμένες καταστροφές στη Μαγνησία, την Καρδίτσα και τη Λάρισα  ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί “stop” και να σταματήσεις ένα φυσικό φαινόμενο ή ένα σεισμό. Τι κάνει, όμως, ένα κράτος; Προετοιμάζεται, κάνει πρόληψη, προστατεύει κρίσιμες υποδομές, επενδύει σε ενεργειακά δίκτυα, δίκτυα μεταφορών, νοσοκομεία. Από τότε που ήμουν Ευρωβουλευτής, διότι ως εισηγητής έχω παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνω ότι  η χώρα μας δεν έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο ισχυρής πρόληψης απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα όσο επεκτείνεται και κλιμακώνεται το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, τόσο πιο ευάλωτη να γίνεται. Η κρίσιμη λέξη είναι η ανθεκτικότητα.Πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τις κρίσιμες υποδομές, να τις προστατεύσουμε και να προστατεύσουμε και τους πολίτες».

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε την πρόνοια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας να παρέχεται συνδρομή στα κράτη-μέλη και κατά την επικαιροποίηση σχεδίων πολιτικής προστασίας.

 «Έχουν περάσει πέντε χρόνια με μεγάλες καταστροφές και εμείς επί πέντε χρόνια δεν αναθεωρούμε τα σχέδια πολιτικής προστασίας και δεν δημιουργούμε μηχανισμούς προστασίας και ενημέρωσης του πολίτη. Δεν είναι για όλα απάντηση το 112.

Έχουμε εντάξει μία διαδικασία στο rescEU κατά την οποία το κράτος-μέλος, όχι μόνο μπορεί να πατάει ένα κουμπάκι και να έρχονται Ρουμάνοι πυροσβέστες και εναέρια μέσα, αλλά να καλεί και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το βοηθήσει στην αναβάθμιση των σχεδίων πολιτικής προστασίας. Το είπα στη Βουλή και ο κ. Μητσοτάκης μου απαντούσε για τη δομή του υπουργείου. Δεν μπορεί σε καθετί γόνιμο η απάντηση να είναι αλαζονική. Δεν ακούμε τίποτα άλλο, παρά μόνο “τα κάναμε όλα καλά”. Ε, δεν τα κάνατε όλα καλά, να τα αποτελέσματα» ανέφερε.

Ερωτηθείς για την τραγωδία στον Πειραιά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως «η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει τις τραγικές εικόνες δολοφονίας αυτού του νέου ανθρώπου είναι η αποκτήνωση. Έχει σοκαριστεί όλη η ελληνική κοινωνία να βλέπει, μπροστά στα μάτια τόσων ανθρώπων, να δολοφονείται ένας άνθρωπος.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ούτε για όσα είπε μετά ο κ. Βαρβιτσιώτης. Είναι απαράδεκτη η στάση του Υπουργείου, που δεν ζήτησε μία συγγνώμη γιατί εκεί δεν υπήρχε το λιμενικό να σταματήσει ή να εμποδίσει αυτήν την τραγωδία. Αντί, λοιπόν, να πει μία συγγνώμη ο κ. Βαρβιτσιώτης, έκανε μία δήλωση η οποία ήταν αδιανόητη, απερίγραπτη, ντροπιαστική. Πρέπει να δούμε την κοινωνία μας με ένα διαφορετικό μάτι. Η βία είναι παντού: Στα σχολεία, στις οικογένειες, στην καθημερινότητα. Πρέπει να το πάρουμε αλλιώς. Και, δυστυχώς, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό υπάρχει ανοχή στη βία. Υπάρχει ένα εκτεταμένο αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία μας. Το ότι έφυγαν 200 νεοναζί χούλιγκαν από την Κροατία και έφτασαν να δολοφονήσουν έναν νέο άνθρωπο στο κέντρο της Αθήνας, δείχνει ότι υπάρχει κράτος; Αυτό είναι το ερώτημα του πολίτη, σήμερα. Υπάρχει κράτος;

Δεν έπρεπε να είναι εκεί οι λιμενικοί να σώσουν αυτόν τον άνθρωπο; Δεν έπρεπε η αστυνομία να σταματήσει τους 200 νεοναζί χούλιγκαν που έφτασαν από την Κροατία στο κέντρο της Αθήνας και δολοφόνησαν έναν άνθρωπο; Αυτό δεν είναι απουσία του κράτους; Και ακούγαμε για ασφάλεια. Το κράτος πρέπει να προστατεύει τον πολίτη, την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία των ανθρώπων».

 «Σε δύο μήνες έχουμε κατάρρευση της προστασίας του πολίτη από τα φυσικά φαινόμενα, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένα, περιουσίες, νεκροί. Έχουμε αυτά τα φαινόμενα της ανομίας με τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου στον Πειραιά, με τη δολοφονία ενός άλλου ανθρώπου στην Αθήνα. Εδώ υπάρχει έλλειψη της παρουσίας του κράτους. Ο πολίτης θέλει να νιώσει ασφάλεια. Η πολιτική προστασία είναι ασφάλεια. Η αστυνόμευση είναι ασφάλεια. Μπορούμε να έχουμε και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ασφάλεια» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολίασε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, για την ακρίβεια, που προηγήθηκαν στην εκπομπή.

«Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για λαϊκισμό. Ξέρετε, υπήρχε και ο λαϊκισμός χωρίς γραβάτα του ΣΥΡΙΖΑ και ο λαϊκισμός με γραβάτα της Νέας Δημοκρατίας. Σας είπε πως η τιμή χονδρικής στην παραγωγή ενέργειας είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη, αλλά στη λιανική ο πολίτης έχει πολύ χαμηλότερη τιμή. Και ποιος πληρώνει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτής της διαφοράς; Μήπως ο ίδιος ο πολίτης; Οι εξισορροπητικές πολιτικές αφορούν και τον προϋπολογισμό. Μία δόση έχουν εισπράξει από την εξαγγελία της φορολόγησης των υπερκερδών  των εταιρειών ενέργειας κατά 90%. Να τον ξανακαλέσετε και να τον ρωτήσετε: “Από τις επιδοτήσεις που έχετε δώσει, ποιο ποσό – κι εννοώ ονομαστικά – είναι από τη φορολογία 90% στους μεγάλους παραγωγούς;”, όταν έχει εισπραχθεί μια δόση. Τα περισσότερα είναι από την τσέπη του ελληνικού λαού» τόνισε.

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε αναφορά στις οικονομικές εκθέσεις -και της επιτροπής ανταγωνισμού μεταξύ άλλων- στην οποία επισημαίνεται ότι «η αύξηση των κερδών αντιπροσώπευε περισσότερο από το μισό της αύξησης του γενικού επιπέδου των τιμών»

«Ποια αύξηση των μισθών; Έχει ήδη χαθεί από την αύξηση των τιμών. Αυτή είναι η πραγματικότητα» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Έχουμε μια Kυβέρνηση αυξημένης αλαζονείας και ελάχιστης αποτελεσματικότητας. Κι αν δεν ξεκαβαλήσουν γρήγορα το καλάμι για να αντιμετωπίσουμε σοβαρά αυτές τις μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία, στην πολιτική προστασία, στην ασφάλεια και σε ό,τι λέμε η απάντηση είναι “δεν ξέρετε τι λέτε”, όπως έλεγε ο κ.Μητσοτάκης, ή “41%”, γρήγορα θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα» σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπλοκή από κανένα κόμμα. «Και το λέω, γιατί έχω βιωματική άποψη για αυτό το ζήτημα, γιατί στις δικές μας εσωτερικές εκλογές κάποιοι – μέσω των υποκλοπών – πήγαν να παίξουν ρόλο στα πράγματα. Επειδή, λοιπόν, εμείς είμαστε ένα σοβαρό θεσμικό κόμμα, παρακολουθούμε τις διαδικασίες. Έχω άποψη για όσα έχουν ειπωθεί δημοσίως αυτή την περίοδο, θα την καταθέσω μετά την εκλογή Προέδρου».

Διαβάστε ακόμη: