Το ημερολόγιο έγραφε 13 Ιουλίου 1989, όταν ο  πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύτηκε σε τρίτο γάμο την αεροσυνοδό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Δήμητρα Λιάνη, στο ναό της Ελευθερώτριας στην Πολιτεία, μετά από ένα θυελλώδες ειδύλλιο που τάραξε την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς. Ο 70χρονος τότε ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, ο μέχρι πριν 11 ημέρες πρωθυπουργός της χώρας, έκανε πράξη αυτό που όλοι περίμεναν μόλις έβγαινε το διαζύγιο του από τη Μαργαρίτα Τσαντ, να παντρευτεί την 35χρονη αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη.

Ανδρέας Παπανδρέου - Δήμητρα Λιάνη: Ο γάμος που τάραξε την Ελλάδα

Άπειρες σελίδας γράφτηκαν στον τύπο της εποχής, για το “love to hate” ζευγάρι. Κάποιοι τα έβαζαν με τη Λιάνη, ενώ κάποιοι άλλοι τα έβαζαν με τον Παπανδρέου για την ανέγερση της βίλας στην Εκάλη εν μέσω πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων. Τότε ήταν που ο τζέντλεμαν Ανδρέας Παπανδρέου υπερασπιζόμενος την εκλεκτή της καρδιάς του, είπε την περίφημη φράση «Μη χτυπάτε τη Δήμητρα, χτυπήστε εμένα»

Ανδρέας Παπανδρέου - Δήμητρα Λιάνη: Ο γάμος που τάραξε την Ελλάδα

Η αρχή του ειδυλλίου 

Η Δήμητρα Λιάνη ήταν αεροσυνοδός στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος το 1982, ύστερα από εισήγηση του αδελφού της, Γιώργου. Η σχέση ξεκίνησε το 1986 και δυο χρόνια αργότερα, το 1988 το ιστορικό νεύμα στο αεροπλάνο την επισημοποίησε. Ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεφε τότε από το Λονδίνο μετά την επέμβαση στην καρδιά. Η Δήμητρα Λιάνη ήταν στο πλευρό του όλον αυτόν τον καιρό.

Η αποποινικοποίηση της μοιχείας

Στη χώρα μας η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα σχεδόν από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. H ποινική δίωξη της μοιχείας καταργήθηκε, στις 24 Ιουλίου 1982, με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 20 Αυγούστου 1982.

Οι παραβάτες, που ονομάζονταν μοιχοί, έπρεπε να πιαστούν επ’ αυτοφώρω στο κρεβάτι και μάλιστα γuμvoi. Οι αρχές τους συνελάμβαναν και τους οδηγούσαν στο αστυνομικό τμήμα χωρίς να τους επιτρέπουν να ντυθούν. Κατ’ αυτό τον τρόπο πιστοποιείτο το αδίκημα, το οποίο ήταν αυτόφωρο.

Το παράνομο ζευγάρι διανυκτέρευε στο κρατητήριο και η υπόθεση εκδικάζονταν την επόμενη ημέρα. Οι περισσότεροι τιμωρούνταν με 6 έως 8 μήνες φυλάκιση, ποινή την οποία εξαγόραζαν.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστευαν ότι η αποποινικοποίηση της μοιχείας επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου -το 1982 – ήταν απότοκο της παράνομης σχέσης του πρωθυπουργού με την Δήμητρα Λιάνη, ενώ ήταν ακόμα παντρεμένος με τη Μαργαρίτα Τσαντ.

Ανδρέας Παπανδρέου - Δήμητρα Λιάνη: Ο γάμος που τάραξε την Ελλάδα

Τρίτη φορά πρωθυπουργός

Το 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε για τρίτη φορά τις εκλογές. Η σύζυγός του ανέλαβε το γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά η υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου δεν είναι στα καλύτερά της.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την έβαλαν για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο κατηγορώντας την για εκμετάλλευση. Μερίδα των υπουργών της κυβέρνησης την υπερασπίστηκε.

Ανδρέας Παπανδρέου - Δήμητρα Λιάνη: Ο γάμος που τάραξε την Ελλάδα

Ο Ανδρέας Παπανδρέου πέθανε τον Ιούνιο του 1996, με τη Λιάνη να απασχολεί πάλι τον τύπο για τη βίλα στην Εκάλη. Ήταν ένας πολύκροτος γάμος, ιστορικός θα έλεγε κανείς για τα «ήθη» της πολιτικής ζωής της χώρας μας, που απασχολεί το κοινό ακόμα και σήμερα.