Άνδρας προς ενοικίαση. O 38χρονος σήμερα Ιάπωνας Shoji Morimoto είχε συνηθίσει να ακούει από συγγενείς, συμφοιτητές και συναδέλφους ότι δεν κάνει τίποτα.

Είναι ο τύπος του ανθρώπου που απλά στέκεται άπραγος και αφήνει τους άλλους να αναλάβουν την πρωτοβουλία.

Έτσι, μετά το πανεπιστήμιο και αφότου άλλαξε τη μία δουλειά μετά την άλλη χωρίς νόημα, τελικά αποφάσισε να κάνει επάγγελμα αυτό που όλοι πίστευαν για εκείνον.

Άνδρας προς ενοικίαση: Ο αυτοαποκαλούμενος τεμπέλης άνοιξε έναν λογαριασμό στο Twitter υπό το ψευδώνυμο «Do Nothing Rent-a-Man» και άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον κόσμο.

«Νοικιάζω τον εαυτό μου για να μην κάνω το παραμικρό, κάτι που σημαίνει ότι δεν κάνω κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια», είπε στο CBS News. Και όμως, σχεδόν καθημερινά έχει κλεισμένα έως και τρία ραντεβού.

«Δεν ανοίγω συζήτηση. Απαντώ σε ψιλοκουβεντούλα, αλλά ως εκεί», λέει.

Αντίθετα, έχει απορρίψει δουλειές όπου του ζητούσαν να καθαρίσει σπίτια, «να είναι φίλος», να βάλει πλυντήριο, να επισκεφθεί ένα στοιχειωμένο σπίτι και να ποζάρει γυμνός.

Όμως, έκατσε στο κρύο για να κάνει το κοινό σε έναν μουσικό δρόμου, έχει συνοδεύσει πολύ ντροπαλά άτομα σε μαγαζιά και εστιατόρια και έχει φάει τούρτα με μία μοναχική ψυχή που είχε γενέθλια.

«Οι άνθρωποι με χρησιμοποιούν με διαφορετικούς τρόπους. Κάποιοι νιώθουν μοναξιά. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι κρίμα να πάνε κάπου ωραία μόνοι τους. Θέλουν κάποιον να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους», εξηγεί.

Μία από αυτές τις μέρες, συνάντησε μία 30χρονη γυναίκα, που είναι από τους τακτικούς πελάτες του. Έπειτα από τους αναγκαίους χαιρετισμούς, κάθισαν να πιουν καφέ. Ήταν σιωπηλοί.

Η πελάτισσα, που προτίμησε να μην αποκαλύψει το όνομά της, εξήγησε ότι ο νοικιασμένος άνδρας της προσφέρει ένα ασφαλές μέρος, όπου κανείς δεν την κρίνει, δεν περιμένει κάτι από εκείνη και δεν χρειάζεται να μιλά.

«Οι γυναίκες στην Ιαπωνία συνήθως ανησυχούν πολύ για το τι πιστεύουν οι άλλοι και για το να μην είναι βάρος προς τους υπόλοιπους. Είναι εξαντλητικό. Επομένως, το να απελευθερωθείς από αυτή την εμμονή είναι πολύτιμο», λέει ο άνδρας προς ενοικίαση.

Ο Moritomo έχει σχεδόν 250.000 followers, έχει γράψει τέσσερα βιβλία και έχει γίνει τηλεοπτική σειρά.

Κάθε ραντεβού του κοστίζει περίπου 100 δολάρια (οι πελάτες πληρώνουν τα μεταφορικά και το φαγητό του), ενώ υπολογίζει ότι έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 3.000 έως τώρα.

Καθώς η επιτυχία του έχει γίνει γνωστή και ο ίδιος διάσημος, αρκετοί είναι εκείνοι που έσπευσαν να τον αντιγράψουν. Όμως ο ίδιος επιμένει ότι δεν πρόκειται για μία πραγματική δουλειά. Τίποτα δεν είναι πιο διασκεδαστικό από το να κάνεις τίποτα, λέει.