Ένα σημαντικό νομικό φρένο στις επιδιώξεις της JP Morgan να διεκδικήσει σχεδόν 1 δισ. ευρώ από τα εκτελεστικά στελέχη της Viva Wallet μέσω των ελληνικών δικαστηρίων έβαλε με απόφασή του το Ανώτατο Εμπορικό Δικαστήριο του Λονδίνου (Commercial Court). Με μία απόφαση-σταθμό που εκδόθηκε σήμερα το δικαστήριο έκρινε έκρινε πως η αμερικανική τράπεζα παραβίασε τη συμφωνία μετόχων (SHA) με την προσφυγή της στην ελληνική Δικαιοσύνη, και προχώρησε στην έκδοση anti-suit injunction – διαταγής που απαγορεύει την περαιτέρω εκδίκαση της υπόθεσης εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει ότι:
-Η ρήτρα 33 της SHA ορίζει ρητά πως κανένα μέρος ή εκπρόσωπός του δεν μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση εκτός σύμβασης, ενώ όλες οι διαφορές πρέπει να λύνονται μόνο με βάση την ίδια τη συμφωνία.
-Η JP Morgan, μέσω της προσφυγής της στα ελληνικά δικαστήρια, επιδίωξε να παρακάμψει αυτή τη ρήτρα, γεγονός που συνιστά παραβίαση της συμφωνίας.
-Παρά το γεγονός ότι οι διευθυντές δεν είναι συμβαλλόμενοι στη SHA, η απόφαση αναγνωρίζει πως ως “Representatives” της WRL, καλύπτονται από τις διατάξεις της και έχουν δικαίωμα προστασίας.
-Επιπλέον, το δικαστήριο απορρίπτει το επιχείρημα της JP Morgan ότι η ρήτρα αποκλεισμού ευθύνης δεν μπορεί να εφαρμοστεί επειδή το ελληνικό δίκαιο απαγορεύει τον εκ των προτέρων αποκλεισμό ευθύνης για πρόθεση ή βαριά αμέλεια, επισημαίνοντας ότι η SHA διέπεται από αγγλικό δίκαιο.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΩ
Κατόπιν της έκδοσης της απόφασης ο κ. Χάρης Καρώνης έκανε την εξής δήλωση:
«Καλωσορίζουμε την απόφαση του Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η JPM παραβίασε τη Συμφωνία Μετόχων (SHA) με την WRL και υποχρεούται να διακόψει τις αβάσιμες δικαστικές ενέργειές της στην Ελλάδα εναντίον ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Viva, με τις οποίες αξιώνει αποζημίωση 917 εκατομμυρίων ευρώ (το ποσό που επένδυσε στη Viva).
Η σημερινή απόφαση εκθέτει τη στρατηγική της JPM για αυτό που είναι: Μία στοχευμένη νομική εκστρατεία που αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης κατά της WRL και τον εκφοβισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Viva μέσω αβάσιμων νομικών αξιώσεων, με μοναδικό σκοπό να παρεμποδίσει τη WRL να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς της και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Viva.
Κατόπιν της σημερινής απόφασης, και της πρόσφατης αποτυχημένης απόπειρας της JPM να ασκήσει έφεση σε προηγούμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με το μοναδικό δικαίωμα εξαγοράς (one-shot call option), ήρθε η ώρα η JPM να δώσει τέλος σε αυτή την επαναλαμβανόμενη αυτο-ταπεινωτική συμπεριφορά και να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο.
Παρά την τακτική της JPM, η πορεία ανάπτυξης της Viva μιλάει από μόνη της. Τον Ιούλιο 2025, η Viva τετραπλασίασε τα έσοδα της, επιτυγχάνοντας μηνιαία κέρδη αντίστοιχα των συνολικών μηνιαίων εσόδων της Εταιρείας κατά τη χρονική στιγμή της αρχικής συναλλαγής. Αυτή η επιτυχία είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο τρεις ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες αποτίμησαν πρόσφατα την αξία της Viva σε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η JPM πρέπει τώρα να υποχωρήσει και να επιτρέψει στη Viva να συνεχίσει απρόσκοπτα την επιχειρηματική ανάπτυξή της.»
Πηγές από την WRL εξηγούσαν πως η σημερινή δικαστική απόφαση είναι μόλις η τελευταία σε μία σειρά από νομικές ήττες της JP Morgan, κατόπιν της απόσυρσης της νομικής της υπόθεσης κατά της WRL στο Αγγλικό Δικαστήριο τον Απρίλιο 2025, την ήττα της στο ζήτημα του «one shot» ενώπιον του Εφετείου τον Ιανουάριο 2025, την αποτυχημένη προσπάθειά της να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο και, σήμερα, τόσο την ήττα της στην Αγγλία όσο και τη σχετιζόμενη στην Ελλάδα. Η σημερινή απόφαση δε, έπεται της δίκης που πραγματοποιήθηκε, κατά επίσπευση, στις 24-26 Ιουνίου 2025 στο Λονδίνο, κατά την οποία η WRL ανέδειξε πώς οι νομικές ενέργειες της JP Morgan στην Ελλάδα ξεπέρασαν κάθε όριο, χαρακτηριζόμενες ως αβάσιμες και καταχρηστικές. Πηγές από τη WRL κάνουν λόγο για “προσπάθεια εκφοβισμού” των μελών της διοίκησης, που παράλληλα “επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα της WRL να αντλήσει εξωτερική χρηματοδότηση και να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς, ενώ επιχειρεί επίσης να παρακάμψει την απόφαση του Εφετείου επί του ζητήματος του one shot”.
Επίσης, σημειώνουν, πως υπάρχουν τουλάχιστον πέντε άλλοι παράγοντες που καθιστούν τις δικαστικές ενέργειες της JP Morgan στην Ελλάδα αβάσιμες και καταχρηστικές, όπως η αλληλεπικάλυψη των απαιτήσεων και η επιλογή δικαιοδοσίας που δεν διαθέτει μηχανισμό συνοπτικής απόρριψης και κατά παράβαση των συμβατικών όρων που προβλέπουν την άσκηση αγωγής ενώπιον αγγλικών δικαστηρίων και εξαίρεση της ευθύνης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Γι αυτό και η WRL υποστήριξε στο Εμπορικό Δικαστήριο επίσης ότι δικαστικές ενέργειες της JP Morgan στην Ελλάδα θα πρέπει να αποσυρθούν μέσω της παρέμβασης των αγγλικών δικαστηρίων (anti-suit relief) με βάση τα οριζόμενα στη συμφωνία μετόχων.
Το δικαίωμα εξαγοράς
Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης και το δικαίωμα ασκήσεως εξαγοράς της Viva, η WRL επιτρέπεται να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (one shot) κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2025 (η WRL δεν έχει στείλει στην JP Morgan Ειδοποίηση Άσκησης του δικαιώματός της, και ως εκ τούτου έχει διατηρήσει το δικαίωμα εξαγοράς). Την ίδια στιγμή το Δικαστήριο έχει ανακοινώσει πως το ζήτημα της έγκυρης άσκησης του δικαιώματος εξαγοράς (Call Option) (Exercise Notice) – δηλαδή, εάν η JP Morgan άσκησε έγκυρα το δικαίωμα εξαγοράς στις 29 Ιανουαρίου 2024 – θα εκδικαστεί αργότερα μέσα στο έτος.
Διαβάστε ακόμη:
- Η Ντεζιρέ Ινγκλαντέρ «ανέβασε» τη θερμοκρασία με τις καλοκαιρινές της πόζες
- Ένα ελληνικό νησί στη λίστα με τους ονειρικούς προορισμούς του κόσμου για το 2025
- iPhone 17: Η ημερομηνία κυκλοφορίας και τα χρώματα του νέου smartphone της Apple
- Ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα αδυνατεί να καλύψει το κόστος στέγασης