Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανέβαλε την προγραμματισμένη εκτόξευση δορυφόρου στον πλανήτη Δία.

Οι καιρικές συνθήκες έδειξαν ότι υπήρχε κίνδυνος κεραυνών στην αποστολή που στοχεύει να διαπιστώσει εάν τα φεγγάρια του πλανήτη θα μπορούσαν να διατηρήσουν τη ζωή.

Η ESA λέει ότι θα προσπαθήσει να εκτοξεύσει ξανά τον πύραυλο την Παρασκευή.

Το οκταετές ταξίδι από τη Γη για να φτάσει στα μεγάλα φεγγάρια του Δία είναι μια από τις πιο φιλόδοξες αποστολές του οργανισμού που έγιναν ποτέ.

Υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι αυτοί οι παγωμένοι κόσμοι των φεγγαριών – η Καλλιστώ, η Ευρώπη και ο Γανυμήδης – κρατούν ωκεανούς υγρού νερού σε βάθος.

Η αποστολή είναι γνωστή και ως Jupiter Icy Moons Explorer, ή Juice για συντομία.

Ο Juice δεν επιδιώκει να ανιχνεύσει τη ζωή – δεν θα στείλει πίσω φωτογραφίες εξωγήινων ψαριών. Αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει να καθοριστεί εάν οι συνθήκες στους κρυμμένους ωκεανούς των φεγγαριών έχουν τουλάχιστον μια πιθανότητα να υποστηρίξουν απλούς μικροβιακούς οργανισμούς.

Αυτή δεν είναι μια τρελή ιδέα, λέει η καθηγήτρια Carole Mundell, διευθύντρια επιστήμης στο ESA.

«Σε κάθε ακραίο περιβάλλον στη Γη, είτε πρόκειται για υψηλή οξύτητα, υψηλή ραδιενέργεια, χαμηλή θερμοκρασία, υψηλή θερμοκρασία – βρίσκουμε μικροβιακή ζωή σε κάποια μορφή», είπε στο BBC News.

Η αποστολή των 1,6 δισ. ευρώ (1,4 δισ. £; 1,7 δισ. $) επρόκειτο να εκτοξευθεί την Πέμπτη με έναν πύραυλο Ariane-5 από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, στις 09:15 τοπική ώρα (13:15 BST). Ο Ariane δεν έχει την ενέργεια να στείλει τον Juice απευθείας στον Δία, σίγουρα όχι μέσα σε ένα χρήσιμο χρονικό πλαίσιο.

Αντίθετα, θα στείλει το διαστημόπλοιο σε μια διαδρομή γύρω από το εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα. Στη συνέχεια, μια σειρά από πτήσεις της Αφροδίτης και της Γης θα μεταφέρει βαρυτικά την αποστολή στον προορισμό της.

Η άφιξη στο σύστημα Jovian αναμένεται τον Ιούλιο του 2031.

Διαβάστε περισσότερα