Με αλλαγές θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2024, καθώς το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει μέχρι την τελευταία στιγμή τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει μόνιμα μειωμένο τον ΦΠΑ στο 13% για τους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών, ο οποίος κανονικά το 2024 να επιστρέψει στο 24%.

Ειδικότερα, ο ΦΠΑ δεν αυξάνεται αλλά διατηρείται επ’ αόριστον πλέον, η μείωση στους συντελεστές που ισχύουν σήμερα (13%) στις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς (συγκοινωνίες, ταξί κλπ), στον αθλητισμό (δηλαδή σε γυμναστήρια ή σχολές χορού κλπ), στον πολιτισμό (θέατρα και κινηματογράφοι κυρίως) αλλά και στο τουριστικό “πακέτο”, δηλαδή στη διαμονή και διατροφή στα ξενοδοχεία ή αλλά τουριστικά καταλύματα.

Αναφορικά με τον καφέ και τα ροφήματα τα οποία σερβίρονται από επιχειρήσεις εστίασης, το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ παρατείνεται για ακόμα έξι μήνες. Την ίδια ώρα ωστόσο, στα σερβιριζόμενα από επιχειρήσεις εστίασης αναψυκτικά, ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24%.

Τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού θα έχουν μειωμένο ΦΠΑ 13% εφόσον αυτές δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22 του Κώδικα ΦΠΑ. Στην περίπτωση που από τις επιχειρήσεις αυτές (γυμναστήρια, σχολές εκμάθησης αθλημάτων ή χορού κλπ) παρέχονται και πρόσθετες υπηρεσίες πέραν των σχετιζόμενων με την σωματική άσκηση (πχ υπηρεσίες σάουνας, ατμόλουτρου, σολάριουμ, μασάζ, υδρομασάζ, αισθητικής, διαιτολογίας) οι υπηρεσίες αυτές υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%.

Διαβάστε ακόμη: