«Μία πυρηνική δύναμη διεξάγει μία βάναυση σύγκρουση στην “πόρτα” μας. Αν αυτό δεν τρομάζει κάποιον, τότε είτε λέει ψέματα είτε δεν έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης», ανέφερε η κ. Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο (07/05).

Εν συνεχεία, εξέφρασε την κατανόησή της για την ανησυχία των πολιτών «ενός κράτους, το οποίο κατάφερε να ζήσει ειρηνικά για τόσον καιρό».

«Δεν είναι διαφορετικό για εμένα», παραδέχθηκε η κ. Υπουργός και επεσήμανε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει παραβιάσει κάθε ευρωπαϊκή συμφωνία ή συνθήκη που αποσκοπούσαν στην ειρηνική συνύπαρξη των χωρών.

Όσον αφορά την απόφαση για παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, η Αναλένα Μπέρμποκ σημείωσε ότι «ως κυβέρνηση, έχουμε χρέος να μην αποφασίζουμε με βάση τις φωνές απ’ έξω, αλλά με γνώμονα την ευθύνη για το μέλλον της Γερμανίας».

«Σε αυτή την ηθική υποχρέωση, περιλαμβάνεται και η συμπαράσταση στην Ουκρανία, που υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή ασφάλεια· ακόμη και αν κάποιες αποφάσεις δεν είναι εύκολες, για εμένα και άλλα μέλη».

Όλαφ Σολτς για Βλαντιμίρ Πούτιν: «Μπορεί να επιτεθεί και σε άλλα κράτη»

«Δεν αποκλείει κανένας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του δε θα παραβιάσουν και σε άλλες περιπτώσεις το διεθνές δίκαιο διά της βίας», επεσήμανε την περασμένη Τρίτη (03/06) ο κ. Σολτς σε τοποθέτησή του, μετά τη συνάντηση με τις Πρωθυπουργούς Φιλανδίας και Σουηδίας, Σάνα Μάριν και Μαγκνταλένα Άντερσον αντίστοιχα.

Φυσικά, τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών και η πιθανή προσθήκη των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ, με τη Γερμανία να τονίζει πως θα στήριζε τούτη την επιδίωξή τους.