Οι ηλεκτρικές συσκευές ανώτατης και ανώτερης ενεργειακής απόδοσης επιτρέπουν σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, λόγω μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας.

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδοτεί την αγορά τους έως και 50%, έναντι απόσυρσης και ανακύκλωσης των παλαιότερων (https://allazosyskevi.gov.gr).

Οπως εξηγούν ειδικοί, στα κλιματιστικά, βασικά κριτήρια για την επίτευξη ενεργειακής εξοικονόμησης και για την απόσβεση του κόστους αγοράς σε εύλογο χρονικό διάστημα αποτελούν η τεχνολογία Inverter, η παλαιότητα και η τρέχουσα τιμή της κιλοβατώρας.

Στα ψυγεία και τους καταψύκτες, που λειτουργούν σε 24άωρη βάση, υπολογίζεται ότι η αντικατάστασή τους οδηγεί σε έως 50% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας εφόσον είναι ηλικίας άνω των δέκα χρόνων.

Βασικό, όμως, κριτήριο για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά) είναι αυτές να είναι ηλικίας περίπου δεκαπέντε ετών, δηλαδή να έχουν αποκτηθεί (καινούργιες) το 2007.

Έτσι, στα ψυγεία, η εξοικονόμηση χρημάτων στηρίζεται στην ετήσια κατανάλωση που αναγράφεται στην ισχύουσα ενεργειακή ετικέτα της κάθε ηλεκτρικής συσκευής, σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση του αντίστοιχου τύπου συσκευής το 2007, σύμφωνα με το μοντέλο που έχει χρησιμοποιήσει αλυσίδα του λιανεμπορίου.

Στα κλιματιστικά, το κόστος εξοικονόμησης υπολογίζεται βάσει του μέγιστου δείκτη ενεργειακής απόδοσης (EERπόσες kW θερμότητας παράγει έναντι της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει) ενός κλιματιστικού ενεργειακής κλάσης Α του 2007 (3.6).

Επίσης, λαμβάνεται υπόψη η ένδειξη SEER στην ενεργειακή ετικέτα του κάθε κλιματιστικού για χρήση στον κρύο αέρα για δύο ώρες την ημέρα για τρεις μήνες (180 ώρες) ανά κατηγορία BTU (μονάδα μέτρησης της θερμικής ενέργειας).

Βάσει των δεδομένων αυτών, η αλυσίδα λιανικής υπολογίζει, για παράδειγμα, σε 510 ευρώ την ετήσια εξοικονόμηση που εξασφαλίζει η αγορά, έναντι 1.800 ευρώ, ενός κλιματιστικού 9.000 BTU ενεργειακής κλάσης Α+++.

Αντίστοιχα, για ένα ψυγείο 305 λίτρων, με κόστος αγοράς 430 ευρώ, η ετήσια εξοικονόμηση τοποθετείται σε 310 ευρώ. Ο χρόνος βέβαια, απόσβεσης, εξαρτάται, κατ’ αρχήν, από το ύψος της επιδότησης.

«Το χρονικό διάστημα της απόσβεσης είναι συνάρτηση του ποσού της επιδότησης, εάν η μονάδα είναι τεχνολογίας Inverter, του άπαξ κόστους τοποθέτησης, του ετήσιου κόστους συντήρησης και της συχνότητας χρήσης του», αναφέρει ο μηχανικός και σύμβουλος ακινήτων, Δημήτρης Βεκάκης.