Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Έτσι, το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό είναι πλέον έτοιμο να «τρέξει» ακόμη και εντός του Μαΐου.

Τα νοικοκυριά που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τρεις ηλεκτρικές συσκευές από τις εξής κατηγορίες:

  • ψυγείο
  • πλυντήριο
  • καταψύκτης

Τα κριτήρια για την επιδότηση

Προϋπόθεση είναι η συσκευή που αποσύρεται να είναι λειτουργική και όχι κάποια παρατημένη έτσι ώστε τα νοικοκυριά να δουν στους λογαριασμούς τη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι και το ζητούμενο.

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνοι. Το πρόγραμμα θα αφορά αρχικά 200.000 νοικοκυριά ωστόσο αν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση θα δημιουργηθεί από το σύστημα μια λίστα επιλαχόντων και θα αναζητηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι.

Που γίνεται η αίτηση

Η αίτηση των ενδιαφερόμενων θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα που ανοίξει για τον σκοπό αυτό τις επόμενες εβδομάδες. Η διαδικασία αναμένεται να είναι σχετικά απλή και οι πολίτες θα χρειάζονται να συνδεθούν με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet. Δεν αποκλείεται οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής.

Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελουμένους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών. Η παράδοση και η τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνονται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση.

Σκρέκας: «Στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα»

«Η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εβδομάδα που μας έρχεται έναν νέο μηχανισμό, που αποσυνδέει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με του φυσικού αερίου, στην οποία και οφείλεται επί της ουσίας η «έκρηξη» στις τιμές», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Και πρόσθεσε ότι «δεν τίθεται θέμα εφαρμογής ή μη εφαρμογής. Θα εφαρμοστεί. Η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ανασταλεί, οι λογαριασμοί στους καταναλωτές θα έρθουν χαμηλότεροι και αυτό έχει σημασία. Τελικά να έρθει ένας λογαριασμός που να έχει μια τιμή μια αξία που να είναι προσιτή».

Ο κ. Σκρέκας είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να εκμηδενίσει ένα πρόβλημα από μόνη της αλλά απορροφά ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Απορροφά το 85% της αύξησης για τις κατοικίες κύριες και μη κύριες και το 82% για 1.250.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες και το 90-95% των αγροτών. «Από την 1η Ιουλίου προχωράμε σε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή. Βάζουμε επί της ουσίας ένα πλαφόν στη χονδρική και επιπλέον από αυτό ερχόμαστε και βάζουμε με επιπλέον επιδοτήσεις και ένα πλαφόν και στη λιανική. Και για όσο διάστημα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής».

Ο υπουργός Ενέργειας είπε ακόμη ότι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» στην οποία θα ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά. Αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέα.

Οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου. Δεν υπάρχει πλαφόν ή όριο, απλά η επιδότηση έχει να κάνει με το εισόδημα, άρα όσο πιο μεγάλο μειώνεται η επιδότηση και όσο πιο αδύναμος, αυξάνεται η επιδότηση. Εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000 ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.