Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι πλατφόρμες streaming, είναι σπάνιο για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής να βιώσουν τη συγκίνηση του να ακούσουν κάτι νέο από έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες στην ιστορία. Όμως το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ εξέπληξε για άλλη μια φορά τον κόσμο της κλασικής μουσικής, καθώς ένα νεοανακαλυφθέν έργο παρουσιάστηκε στο κοινό στη Λειψία της Γερμανίας.

Την περασμένη Πέμπτη, οι ερευνητές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Λειψίας ανακοίνωσαν ένα αξιοσημείωτο εύρημα – μια άγνωστη μέχρι πρότινος σύνθεση τρίο εγχόρδων της αυστριακής μουσικής ιδιοφυΐας. Το κομμάτι, κρυμμένο στην εκτεταμένη συλλογή της βιβλιοθήκης, ήρθε στο φως καθώς οι μελετητές αναθεωρούσαν τον κατάλογο Köchel, μια ολοκληρωμένη καταγραφή των έργων του Μότσαρτ. Με τίτλο «Serenate ex C» στο χειρόγραφο, το έργο πιστεύεται ότι χρονολογείται από τη δεκαετία του 1760, όταν ο Μότσαρτ ήταν ακόμη στην εφηβεία του.

Το επταμερές τρίο εγχόρδων είναι μια συνοπτική αλλά ζωηρή 12λεπτη σύνθεση, που τώρα ονομάζεται χαϊδευτικά «Ganz kleine Nachtmusik» («Μια πολύ μικρή νυχτερινή μουσική») από τους μουσικολόγους. Η ανακάλυψη αυτή έχει προκαλέσει κύματα ενθουσιασμού στην κοινότητα της κλασικής μουσικής, με τους λάτρεις της μουσικής να περιμένουν με ανυπομονησία την ευκαιρία να ακούσουν τις πρώτες σύγχρονες εκτελέσεις αυτού του ξεχασμένου διαμαντιού.

Το έργο ζωντάνεψε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα σε μια συμβολική πρώτη εκτέλεση στη γενέτειρα του Μότσαρτ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Ωστόσο, το πιο πολυσυζητημένο γεγονός του Σαββατοκύριακου συνέβη το Σάββατο, όταν το έργο έκανε τη γερμανική του πρεμιέρα στην Όπερα της Λειψίας. Τα πλήθη άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς την ημέρα, με μια ουρά 400 μέτρων να εκτείνεται στην Augustusplatz έξω από την όπερα.

Η ίδια η παράσταση δόθηκε από αποφοίτους της διάσημης μουσικής σχολής Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ένας κατάλληλος φόρος τιμής στη γερμανική παράδοση της κλασικής αριστείας. Οι νεαροί μουσικοί έπαιξαν το έργο με την ακρίβεια, την ενέργεια και το συναίσθημα που απαιτεί το έργο του Μότσαρτ, αφήνοντας το κοινό ενθουσιασμένο.

Ίσως η πιο σύγχρονη τροπή της εκδήλωσης ήρθε μετά την παράσταση, όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν είδηση. «Ο Μότσαρτ έριξε ένα νέο single», σχολίασε ένας χρήστης στο YouTube, αποτυπώνοντας το μείγμα ευλάβειας και χιούμορ που συνόδευσε την εκδήλωση. Το βίντεο της παράστασης συγκέντρωσε γρήγορα χιλιάδες προβολές, κάνοντάς το αμέσως αίσθηση τόσο μεταξύ των λάτρεις της κλασικής μουσικής όσο και μεταξύ των περίεργων ακροατών παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη: