Κρίσιμο κύκλο επαφών έχει στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και σήμερα θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογο του Αντονι Μπλίνκεν. Η  νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας  και Ηνωμένων Πολιτειών– που υπογράφεται σήμερα – θα έχει πενταετή διάρκεια,ενώ μέχρι αργά χθες γινόταν κάποιες τελευταίες συζητήσεις για επιμέρους σημεία.

Πού δίνει βάρος η Αθήνα

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην πολιτική δήλωση του κ. Μπλίνκεν και στα μηνύματα που θα περιέχει. Στόχος της Αθήνας  είναι να υπάρχουν αναφορές στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με σαφή παραπομπή στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Οι λεπτομέρειες και τα σημεία – κλειδιά

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες τοποθεσίες. Οι τέσσερις τοποθεσίες που αναμένεται να περιγραφούν συγκεκριμένα, ως χώροι παροχής διευκολύνσεων στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι η Σούδα, το Στεφανοβίκειο, το Λιτόχωρο και η Αλεξανδρούπολη. Οι διπλωματικές διατυπώσεις που έχουν επιλεγεί όμως, θα επιτρέπουν σε αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν ως διευκολύνσεις τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε μια περίοδο που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Εκ των πραγμάτων, πέραν της δεδομένης αύξησης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα για την βελτίωση των υποδομών που θα φιλοξενούν τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι με την συνομολόγηση της πενταετούς αμυντικής συμφωνίας η Ουάσιγκτον αναλαμβάνει εμμέσως την υποχρέωση να μην επιτρέψει επίθεση τρίτης χώρας στο έδαφος που φιλοξενεί τόσο σημαντικές βάσεις για την στρατιωτική της μηχανή.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίηση για τις εξελίξεις, καθώς η  συμφωνία υπογράφεται σε μια εποχή που το διεθνές σκηνικό είναι ρευστό. Οι ΗΠΑ στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον Ειρηνικό ωκεανό, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Ωστόσο το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών δείχνει τη στρατηγική θέση της χώρας μας, καθώς και τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να παίξει  στην ευρύτερη περιοχή.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Ο  διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται και την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα «φιλοξενηθεί» στην Αθήνα η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου- Αιγύπτου. Η Αθήνα συνεχίζει να έχει το βλέμμα στην ευρύτερη γειτονιά και στις  21 Οκτωβρίου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών  θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη στην Τρίπολη για την σταθεροποίηση της Λίβυης. Ο κύκλος αυτών των επαφών ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα, οπότε και θα υπογράφει στρατηγική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα ρυθμίζει και μια σειρά θεμάτων που έχουν προκύψει μετά το Brexit.