Βιώνουμε πέραν πάσης αμφιβολίας μια δυσμενή χρονική συγκυρία εν μέσω της οποίας στα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης διεξάγεται σφοδρή πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, με ανεξέλεγκτες και μη προσμετρήσιμες ακόμη παρενέργειες και επιπτώσεις -σε όλα τα επίπεδα- στην παγκόσμια οικονομία!
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, μετά τα 2 -και λίγο περισσότερο- χρόνια της πανδημίας, που επακολούθησαν την σκληρή εποχή των μνημονίων, έρχεται μια βαθιά οικονομική κρίση, ως απόρροια μιας πέραν κάθε προηγούμενου ακρίβειας (η οποία αποδίδεται και στο Ουκρανικό) που τσακίζει επαγγελματικές ομάδες και νοικοκυριά!
Η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των πρώτων υλών, η εκτίναξη του πληθωρισμού, η ακρίβεια, η αύξηση των επιτοκίων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που απειλεί εισοδήματα αλλά και τον κοινωνικό ιστό την ώρα τούτη!
Υπό αυτό το πρίσμα, η χώρα δυστυχώς εισέρχεται σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, εν μέσω ακρίβειας, ύφεσης, πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης, κατά την οποία οι υπηρεσίες του κράτους θα νεκρώσουν και εν μέσω λαϊκισμού και δημαγωγίας η ομαλή λειτουργία της οικονομίας και του δημόσιου τομέα θα τελματωθεί!
Ήδη, πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί και βουλευτές περιδιαβαίνουν χωριά και πόλεις κηρύσσοντας την έναρξη μιας προεκλογικής περιόδου που μπορεί να υπερβεί ακόμη και τον 1 χρόνο, με σαφή κίνδυνο να διαλυθεί και να υπονομευθεί κάθε προσπάθεια διάσωσης και ανόρθωσης της εθνικής οικονομίας!
Ήδη οι υπουργοί έχουν αφήσει τα μολύβια κάτω, δεν υπογράφουν, δεν λαμβάνουν αποφάσεις, παρά μόνο ρουσφετολογούν, προσλαμβάνουν, κάνουν κομματικές χάρες και εξυπηρετήσεις…
Την ίδια στιγμή οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, έχουν μπει ήδη στη λογική μιας άκρατης «πλειοδοσίας» ψευδεπίγραφων υποσχέσεων, όπως σχετικά με το θέμα της ΔΕΗ, όπου οι πολιτικές αυτές αναφορές επιβαρύνουν το κλίμα και λειτουργούν διαλυτικά για την οικονομία, καθιστώντας τους ξένους επενδυτές εξαιρετικά επισφαλείς όσον αφορά στις εξελίξεις τού αύριο και στο τεταμένο πολιτικό σκηνικό!
Υπό αυτή την οπτική, την ώρα που στην Ουκρανία εξελίσσεται πόλεμος με τη Ρωσία, στην Ελλάδα έχει ήδη κηρυχθεί «ο πόλεμος των συνεδρίων», που σηματοδοτούν την ένταξη σε μια εποχή πολιτικής έντασης, αντιπαράθεσης, λαϊκισμού, δημαγωγίας και πιθανόν αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων…
Τα 3 συνέδρια
Σε πυρετώδεις προσυνεδριακές διαδικασίες είναι τα κόμματα με στόχο να ανανεώσουν το δυναμικό τους, να καθαρογράψουν τα νέα προεκλογικά τους προγράμματα και συνθήματα και να εκκινήσουν για την μακρά προεκλογική περίοδο που αναμένεται.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ν.Δ. 6-8 ΜΑΪΟΥ: Συσπείρωση μηχανισμού για παν ενδεχόμενο
Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα είναι το βήμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να σημάνει γενική αντεπίθεση του κόμματος. Ήδη από την στιγμή που έχει ανακοινώσει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται άτυπα σε μια μεγάλη προεκλογική περίοδος. Στα προσυνέδρια ο πρωθυπουργός μιλάει για την καθημερινή μάχη που πρέπει να δίνουν τα στελέχη.
Ο γραμματέας του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης, βρίσκεται σε εντατικό πρόγραμμα επισκέψεων στην Ελλάδα. Χρονικά θα έχουν προηγηθεί κάποιες θετικές ειδήσεις, όπως οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, το νέο πακέτο μέτρων για την επιδότηση των λογαριασμών Μαΐου, η καταβολή του επιδόματος ακρίβειας και ίσως και μείωση ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, ενώ αναμένεται να καθοριστεί και η αύξηση των συντάξεων για το 2023.
Η παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως προέδρου του συνεδρίου θα εξασφαλίζει την ενότητα των διαφορετικών ομάδων στο κόμμα και μέχρι αυτή τη στιγμή αντιδράσεις από το δίδυμο των πρώην Καραμανλή-Σαμαρά δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Εκτός αν κάτι αλλάξει μέχρι το συνέδριο.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ, 14-17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Εσωκομματική αντιπολίτευση και γκρίνια
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ήρεμο καθώς αναμένεται να ψηφιστεί η πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη. Υπάρχει μεγάλη εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί ρόλους και θέσεις στο κόμμα και η απόφαση να μπορούν να ψηφίσουν για πρόεδρο και όσοι γράφονται μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας τούς έχει δυσαρεστήσει.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει κανένα σοβαρό εσωκομματικό αντίπαλο αλλά θα παίξει ρόλο τόσο η συμμετοχή όσο και το ποσοστό που θα ψηφίσει ενάντιά του. Σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο άργησε, η εσωκομματική αντιπολίτευση μεγάλωσε, η δυσαρέσκεια για το 2019 δεν εκτονώθηκε νωρίς. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει από το συνέδριο με ενωμένη την ηγετική ομάδα που θα στηρίξει τις επιλογές του Α. Τσίπρα, ειδικά για τα θέματα συνεργασιών… Η τελική εκλογή Αλέξη Τσίπρα θα γίνει στις 15 Μαΐου.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΙΝ.ΑΛΛ., 20-22 ΜΑΪΟΥ: Νέα ηγετική ομάδα και όνομα
Η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής θα δείξει την νέα ηγετική ομάδα που θα έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο κόμμα. Αυτό θα είναι το πρώτο θετικό κομμάτι. Το δεύτερο θετικό είναι ότι στις 8 Μαΐου –ημέρα συνεδρίου για τη Ν.Δ.– ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει δημοψήφισμα για το όνομα του κόμματος.
Ουσιαστικά για την επαναφορά της λέξης ΠΑΣΟΚ ως πρώτο συνθετικό της νέας ονομασίας. Ωστόσο, κάπου εκεί θα αρχίσουν τα όργανα καθώς θα τεθεί το θέμα των συνεργασιών και η βάση θα φανεί διχασμένη. Υπάρχουν στελέχη που έχουν θέσει τον εαυτό τους σε κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ., υπάρχουν στελέχη που βλέπουν πιο εύκολη την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει και ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θέλει πολιτική αυτονομία. Ωστόσο, αν τεθεί το θέμα της ακυβερνησίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να πάρει μια μεγάλη απόφαση.
Στις αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε, λοιπόν, νέα κεντρικές επιτροπές στα κόμματα εξουσίας και εκεί θα φανεί αν θα έχουμε πραγματική ανανέωση του πολιτικού τους δυναμικού. Πάντως, και τα τρία κόμματα θα βγουν ετοιμοπόλεμα καθώς πλέον θα μπαίνουμε πιο βαθιά στο προεκλογικό κλίμα.