Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για τον ετήσιο πληθωρισμό στο 24% μέχρι το τέλος του έτους, με τον διοικητή Φατίχ Καραχάν να δηλώνει ότι η επίδραση της αστάθειας στην ισοτιμία του νομίσματος τον Μάρτιο ήταν περιορισμένη, χάρη στη νομισματική σύσφιξη που εφαρμόστηκε. Η εκτίμηση αυτή παραμένει σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη και λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τη χάραξη πολιτικής με στόχο τη μακροπρόθεσμη επίτευξη πληθωρισμού 5%. Πάντως, οι αγορές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί υψηλότερα, στο 30,4%, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις.
Παρά την προσωρινή επιβράδυνση του αποπληθωρισμού, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ετήσια αύξηση τιμών κατά 37,9% τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας τη δυσκολία των αρχών να επαναφέρουν τη σταθερότητα. Ο διοικητής Καραχάν ανέφερε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις και χαρακτήρισε την επίδραση της νομισματικής αστάθειας του Μαρτίου ως «προσωρινή». Υπογράμμισε δε ότι «ο κίνδυνος για τον πληθωρισμό παραμένει ανοδικός».
Αύξηση επιτοκίων και πολιτικές πιέσεις
Αφού είχε ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια στα τέλη του περασμένου έτους, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής υποχρεώθηκε σε νέα σύσφιξη μετά την πολιτική αναστάτωση του Μαρτίου που προκλήθηκε από τη σύλληψη πολιτικού αντιπάλου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έκτοτε, το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε από το 42,5% στο 46%, ενώ πολλές εμπορικές τράπεζες καταφεύγουν στο παράθυρο ολονύκτιας χρηματοδότησης της Κεντρικής Τράπεζας, με επιτόκιο 49%. Αυτό επανέφερε ουσιαστικά το κόστος δανεισμού στα επίπεδα που επικρατούσαν περίπου ένα χρόνο πριν.
Για τη στήριξη της λίρας μετά το σοκ, η τουρκική κυβέρνηση δαπάνησε πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πλέον η Κεντρική Τράπεζα επιχειρεί σταδιακά την αναπλήρωση των αποθεμάτων συναλλάγματος. Παράλληλα, οι αρχές υιοθέτησαν αυστηρή ρητορική για να στηρίξουν το νόμισμα και να κατευθύνουν τις προσδοκίες.
Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Τζεβντέτ Ακτσάι, τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά για περισσότερο χρονικό διάστημα, εκτός αν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πειστούν ότι η τράπεζα είναι αποφασισμένη να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και προσαρμόσουν τις αγοραστικές και τιμολογιακές τους συμπεριφορές αναλόγως.
Ωστόσο, η αυστηρή νομισματική πολιτική αρχίζει να πλήττει την πραγματική οικονομία. Σχεδόν οι μισές εισηγμένες τουρκικές επιχειρήσεις εμφάνισαν ζημιές στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς το αυξημένο κόστος δανεισμού επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία.
Διαβάστε ακόμη:
- Ποιοι θέλουν να διώξουν τον Ιβάν Σαββίδη από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης;
- Η Κάιλι Τζένερ φόρεσε το ιστορικό μαγιό της Κλόντια Σίφερ 30 χρόνια μετά
- Φωνητική εξέταση για την Κατάθλιψή, την Άνοια και το Alzheimer σε 5 λεπτά
- Final Four 2025: Πότε παίζουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός – Το αναλυτικό πρόγραμμα