Ο Χονγκτσί Σιάο προωθούσε στη Μεγάλη Βρετανία… υποτιθέμενες «εναλλακτικές θεραπείες», εντός των οποίων συμπεριλάμβανε μέχρι συνεδρίες με χαστούκια που θεραπεύουν ασθενείς με χρόνια και σοβαρά προβλήματα, που είχαν πειστεί πως μπορεί να τους βοηθήσει.

Τελικά όχι μόνο δεν τους βοήθησε, αλλά σε μερικές περιπτώσεις ευθυνόταν για τον θάνατό τους και σήμερα καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 10 ετών.

Ο 61χρονος Αμερικανός στην υπηκοότητα και κινεζικής καταγωγής, Χονγκτσί Σιάο, θεωρείται ότι οδήγησε στον θάνατο 70χρονη διαβητική, η οποία σταμάτησε να παίρνει την ινσουλίνη της υπό τις οδηγίες του. Ο Χονγκτσί Σιάο κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Το 2016 είχε οργανώσει σε ένα αγγλικό ξενοδοχείο μια σειρά μαθημάτων της λεγόμενης πρακτικής «πάιντα λατζίν», μιας υποτιθέμενης κινεζικής παραδοσιακής θεραπείας που περιλαμβάνει χτυπήματα και έλξεις στους ασθενείς.

Η Ντανιέλ Καρ-Γκομ, 71 ετών, πέθανε κατά τη διάρκεια του τετραήμερου σεμιναρίου, στο οποίο είχε δηλώσει συμμετοχή ελπίζοντας ότι θα θεραπευόταν από τον διαβήτη. Διέκοψε τη θεραπεία της με ινσουλίνη, έπαθε διαβητική κετοξέωση και υπέκυψε.

Είχε καταδικαστεί και στην Αυστραλία

Ο Χόνγκτσι Σιάο κρίθηκε ένοχος τον Ιούλιο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και σήμερα του επιβλήθηκε η ποινή του. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι η γυναίκα «ούρλιαζε από τους πόνους» πριν από τον θάνατό της, την τέταρτη ημέρα του σεμιναρίου.

«Σας θεωρώ επικίνδυνο (…) και δεν βλέπω καμία πιθανότητα να αποκηρύξετε την πρακτική του πάιντα λατζίν. Φοβάμαι ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να ενθαρρύνετε ενεργά (τους ασθενείς) να μειώσουν ή να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους», τόνισε ο δικαστής ανακοινώνοντας την ετυμηγορία.

Ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει αθώος και στην απολογία του είπε ότι «ποτέ» δεν θα επιχειρούσε να πείσει έναν διαβητικό να μην παίρνει ινσουλίνη. Εξήγησε ότι δεν είναι «εντελώς κατά της ιατρικής» αλλά ανησυχεί για τις «παρενέργειές της».

Ο Χονγτσί Σιάο είχε καταδικαστεί πέρυσι και στην Αυστραλία σε κάθειρξη 9,5 ετών για τον θάνατο ενός 6χρονου παιδιού, αφού οι γονείς του υιοθέτησαν τη μέθοδό του και σταμάτησαν να του χορηγούν ινσουλίνη. Στη συνέχεια εκδόθηκε στη Βρετανία για να δικαστεί για τον θάνατο της ηλικιωμένης γυναίκας.

Διαβάστε ακόμη: