Καλύτερα από τα αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου που ανακοίνωσαν η JPMorgan Chase, η Wells Fargo και η Citigroup, που άνοιξαν έτσι με τον καλύτερο τρόπο την αυλαία της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων από τις αμερικανικές τράπεζες. Αν και το τελείωμα της χρονιάς ήταν αρκετά αδύναμο για όλες σε ένα διάστημα που η αμερικανική αγορά προσπαθεί να αντέξει το χτύπημα της Όμικρον και παράλληλα να προετοιμαστεί για τα νέα δεδομένα που θα δημιουργήσει η αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

 JPMorgan: Χλιαρό τρίμηνο αλλά δυναμική η χρονιά

Αναφορικά με την JPMorgan, τα κέρδη διαμορφώθηκαν 10,4 δισ. δολάρια ή 3,33 δολάρια ανά μετοχή, σε σχέση με τα 3,01 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές, αν και ουσιαστικά ήταν κατά 14% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Αντιστοίχως, τα έσοδα αυξήθηκαν στα 30,35 δισ. δολάρια έναντι των χαμηλότερων προβλέψεων στα 29,9 δισ. δολάρια, χάρη στην αύξηση των δανείων και τη μείωση των απωλειών από «κόκκινες» οφειλές.

Ουσιαστικά ο τελικός απολογισμός για το τρίμηνο ήταν σχετικά αδύναμος, όμως αυτό δεν άλλαξε την συνολική εύρωστη εικόνα της χρονιάς, δεδομένου πως για το σύνολο του έτους τα κέρδη της τράπεζας εκτοξεύθηκαν στα 48,33 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας έτσι τα επίπεδα του 2019. Είναι χαρακτηριστικό πως για το 2020 τα κέρδη της μόλις και είχαν ξεπεράσει τα 29 δισ. δολάρια, ενώ το 2019 είχαν «κλείσει» στα 36,4 δισ. δολάρια.

Τα πακέτα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης έφεραν μεγαλύτερη ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με αποτέλεσμα τους πρώτους μήνες της περσινής χρονιάς ο κλάδος των δανειοδοτήσεων να «παγώσει» ευρύτερα στον τραπεζικό κλάδο. Όμως, το τέταρτο τρίμηνο όλες οι τράπεζες διαπίστωσαν μια αυξημένη ζήτηση για νέα δάνεια, κάτι που αποτυπώνεται και στα στοιχεία τους.

Σε αυτό αναφέρθηκε και ο CEO της JPMorgan Τζείμι Ντίμον, προσθέτοντας στους θετικούς παράγοντες και το βελτιωμένο  περιβάλλον της αμερικανικής οικονομίας, η οποία «συνεχίζει να πηγαίνει καλά παρά τις αρνητικές επιδράσεις της Όμικρον, του πληθωρισμού και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Θετική εικόνα από την WellsFargo

Πολύ καλύτερες επιδόσεις για την Wells Fargo, με σημαντικό άλμα στα κέρδη που οδήγησαν αμέσως σε σημαντική άνοδο της μετοχής της προσυνεδριακά.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 1,25 δολάρια ανά μετοχή, ήτοι αρκετά καλύτερα από τα 1,13 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές. Μάλιστα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν συνολικά στα 5,75 δισ. δολάρια, καταγράφοντας θεαματική αύξηση ύψους 86% σε σχέση με τα 3,09 δισ. ένα χρόνο πριν.

Όσον αφορά στα συνολικά της έσοδα, αυτά διαμορφώθηκαν στα 20,856 δισ. δολάρια, ήτοι δηλαδή αρκετά υψηλότερα από τα 18,824 δισ. που ήταν η πρόβλεψη.

Στις δηλώσεις του, ο CEO της τράπεζας, Τσάρλι Σαρφ στάθηκε στην ευρύτερη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και την ώθηση των καταναλωτικών δαπανών που αύξησαν την κίνηση με αποτέλεσμα την ενίσχυση των τραπεζικών χρεώσεων, αλλά επεσήμανε επίσης την ανάρρωση του κλάδου του δανεισμού συνολικά μέσα στο δεύτερο εξάμηνο.

Σημειωτέον πως η μετοχή της Wells Fargo ήταν η πλέον κερδισμένη της χρονιάς ανάμεσα στις αμερικανικές τράπεζες με συνολικά κέρδη για το 2021 που έφτασαν το 59%, μεταξύ άλλων χάρη και στο πρόγραμμα επαναγορών που δρομολόγησε η τράπεζα. Ειδικά για το τέταρτο τρίμηνο η τράπεζα προχώρησε στην επαναγορά 139,7 εκατ. μετοχών, ήτοι δηλαδή 7 δισ. δολάρια.

Χαμηλές πτήσεις για την Citi 

Στον αντίποδα σχετικά απογοητευτική ήταν η εικόνα από το κλείσιμο της χρονιάς για την Citigroup, με τις επιδόσεις του αμερικανικού γίγαντα για το τέταρτο τρίμηνο να είναι μεν καλύτερες από τις αναμενόμενες, αλλά σημαντικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που αποτυπώθηκε αμέσως στην πορεία της μετοχής της στην Wall Street.

Τα συνολικά έσοδα της Citi για το τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 17 δισ. δολάρια, έναντι των 16,75 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Αντιστοίχως τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 3,18 δισ. δολάρια ή 1,46 δολάρια ανά μετοχή, που είναι μεν καλύτερη επίδοση από τα 1,39 δολάρια που περίμενε η FactSet, αλλά που μεταφράζονται σε μια πτώση ύψους 26% σε σχέση με πέρυσι. Τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου του 2020 είχαν διαμορφωθεί στα 4,3 δισ. δολάρια ή 1,92 δολάρια ανά μετοχή.

Με τον τρόπο αυτό τα συνολικά κέρδη της τράπεζας για τη χρονιά ανήλθαν σε 22 δισ. δολάρια επί συνολικών εσόδων ύψους 71,9 δισ. δολαρίων, σε σχέση με τα κέρδη των 11 δισ. δολαρίων και 75,5 δισ. εσόδων του δύσκολου 2020.

Σχολιάζοντας τα νούμερα, η διευθύνουσα σύμβουλος Τζέιν Φρέιζερ έκανε λόγο για ένα «αξιοπρεπές τελείωμα για το 2021», καθώς συνολικά η χρονιά κύλησε καλύτερα με αποτέλεσμα η τράπεζα να μπορέσει να επιστρέψει στους μετόχους και να τους επιβραβεύσει για την πίστη τους, περίπου 12 δισ. δολάρια.