Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για διάφορα πιθανά σενάρια ενόψει των αμερικανικών εκλογών της Τρίτης, μέσα σε μια ασταθή διεθνή πολιτική συγκυρία. Αναγνωρίζουν την ανάγκη να προσαρμοστούν σε βαθιές και διαρκείς αλλαγές στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει από το καλοκαίρι δημιουργήσει μια ομάδα ειδικών για να εξετάσει εναλλακτικές στρατηγικές για την επόμενη αμερικανική διοίκηση, είτε αυτή είναι του Ντόναλντ Τραμπ είτε της Κάμαλα Χάρις. Η ομάδα αυτή προετοιμάζει την ΕΕ να αντιμετωπίσει πιθανά προβλήματα σε τομείς όπως το εμπόριο, η ενέργεια, η άμυνα και η τεχνητή νοημοσύνη.

ΝΑΤΟ και Ουκρανία

Κανένας ευρωπαίος ηγέτης, εκτός του Βίκτορ Όρμπαν, δεν έχει εκφράσει ανοιχτά προτίμηση για κάποιον από τους υποψηφίους. Ωστόσο, υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο επιστροφής του Τραμπ, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στάση του απέναντι στο ΝΑΤΟ. Ο πρώην πρόεδρος έχει εκφράσει πολλές φορές την αποδοκιμασία του, προειδοποιώντας ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους για την άμυνα, διαφορετικά θα κληθούν να προστατευθούν από μόνοι τους απέναντι στη Ρωσία.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα μπορούσε να προκύψει για την Ευρώπη είναι η πιθανή διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, την οποία ο Τραμπ έχει απειλήσει να σταματήσει, υποσχόμενος μάλιστα να δώσει τέλος στον πόλεμο «μέσα σε 24 ώρες», χωρίς να εξηγεί με ποιους τρόπους.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με όποιον κερδίσει τις εκλογές, δηλώνοντας ότι μπορεί να συνεργαστεί τόσο με την Κάμαλα Χάρις όσο και με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όταν ανέλαβε τη θέση του τον Οκτώβριο, ο Ρούτε αναγνώρισε τη συμβολή του Τραμπ στην αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ, κάτι που οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη επιτύχει.

Εμπόριο και δασμοί

Ο Τραμπ έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή του να επιβάλει επιπλέον τελωνειακούς δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα, σε συνέχιση της σκληρής εμπορικής πολιτικής που ακολούθησε και κατά την προηγούμενη θητεία του. Οι νέοι δασμοί, που θα μπορούσαν να φτάσουν το 20%, θα επιφέρουν πλήγμα στις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Η ΕΕ εξετάζει την πιθανότητα λήψης αντίμετρων, αν και ως τελευταία λύση.

Παράλληλα, το ζήτημα της σχέσης με την Κίνα αναμένεται να είναι επίκεντρο, ανεξάρτητα από τον επόμενο πρόεδρο. Οι ΗΠΑ επιθυμούν την απομάκρυνση της ΕΕ από την κινεζική οικονομία, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για την ανάπτυξη προστατευτισμού στις ΗΠΑ, που μπορεί να βλάψει την ευρωπαϊκή οικονομία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε πρόσφατα πως, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, ο οικονομικός προσανατολισμός των ΗΠΑ θα παραμείνει προστατευτικός, γεγονός που η ΕΕ οφείλει να διαχειριστεί με ψυχραιμία και χωρίς φόβο για τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο.

Η ενότητα της ΕΕ

Οι Βρυξέλλες ευελπιστούν ότι οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα δράσουν συντονισμένα για να αντιμετωπίσουν τα προκλήσεις, παρά την αποδυνάμωση του γαλλογερμανικού άξονα και τις διαφωνίες των κρατών-μελών σε θέματα εμπορίου. Οι αμερικανικές εκλογές θα συζητηθούν εκτενώς σε δείπνο των ευρωπαίων ηγετών στις 7 Νοεμβρίου στη Βουδαπέστη, μετά τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Ουγγαρία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός και ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, Βίκτορ Όρμπαν, έχει εκφράσει τη χαρά του για μια ενδεχόμενη επάνοδο του πρώην προέδρου, δηλώνοντας πως θα πανηγυρίσει με σαμπάνιες αν κερδίσει στις εκλογές. Ο Όρμπαν επικοινώνησε πρόσφατα τηλεφωνικά με τον Τραμπ για να του ευχηθεί καλή επιτυχία για την Τρίτη.

Διαβάστε ακόμη: