Ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών, ο ιταλός φωτογράφος Gabriele Galimberti απαθανάτισε «περήφανους» ιδιοκτήτες όπλων όλων των κατηγοριών, εθνικοτήτων και κοινωνικών ομάδων απαθανατίζοντας την εξωφρενική αμερικανική «κουλτούρα» της οπλοκατοχής.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν για ντοκιμαντέρ, με τίτλο «The Ameriguns».
Ο Galimberti είναι ένας βραβευμένος Ιταλός φωτογράφος ντοκιμαντέρ με πολλές εκθέσεις, βιβλία και έργα στην καριέρα του.
Πρόσφατα έγινε και φωτογράφος του National Geographic.
Ένα από τα τελευταία του πρότζεκτ, το «The Ameriguns», εξερευνά την κουλτούρα των όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου φιλοξενούνται τα μισά από τα ιδιόκτητα πυροβόλα όπλα μη στρατιωτικής χρήσης στον κόσμο.
Ο αριθμός των πυροβόλων όπλων υπερβαίνει ακόμη και τον αριθμό του πληθυσμού της χώρας — 393 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα για 328 εκατομμύρια ανθρώπους, με τα γνωστά αποτελέσματα καθώς στις ΗΠΑ οι μαζικές δολοφονίες είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη καθώς η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από όπλα μεταξύ των πλούσιων χωρών – πάνω από οκτώ φορές υψηλότερο από τον Καναδά και σχεδόν 100 φορές υψηλότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως εξηγεί ο Galimberti το φαινόμενο της κουλτούρας των όπλων είναι βαθιά ριζωμένο στην αμερικανική παράδοση και το κατοχυρωμένο συνταγματικό τους δικαίωμα.
«Είναι Δεύτερη Τροποποίηση, που επικυρώθηκε το 1791 για να καθησυχάσει τους κατοίκους των πρόσφατα ανεξάρτητων εδαφών ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνησή τους δεν θα μπορούσε, μια μέρα, να καταχραστεί την εξουσία της πάνω τους».
Fast forward 250 χρόνια αργότερα, και η δεύτερη τροποποίηση εξακολουθεί να είναι αναπόσπαστο μέρος της αμερικανικής ζωής.
Αυτό είναι το βασικό θέμα —που απεικονίζεται μέσα από «τις τέσσερις υποτιθέμενες θεμελιώδεις αμερικανικές αξίες: Οικογένεια, Ελευθερία, Πάθος, Στυλ» — στο ντοκιμαντέρ του Galimberti, το οποίο τώρα δημοσιεύεται και σε έντυπη μορφή.
Η προσπάθεια αυτή προέκυψε όταν ο Galimberti «ακολούθησε» την περιέργειά του για να μάθει σε ποιον ανήκουν όλα αυτά τα πυροβόλα όπλα που έχουν δημιουργήσει αυτά τα απίστευτα στατιστικά στοιχεία της οπλοκατοχής.
Μπήκε σε ένα κατάστημα όπλων στο Κάνσας μια μέρα και άρχισε να μιλά με μερικούς από τους πελάτες για να μάθει περισσότερα.
Ένας από τους θαμώνες είπε ότι έχει πάνω από 50 όπλα και λίγο μετά, ο Galimberti τράβηξε ένα πορτρέτο του περήφανου ιδιοκτήτη όπλων και ολόκληρου του οπλοστασίου του.
Από εκεί και πέρα, επισκέφτηκε πολλούς ιδιοκτήτες όπλων σε όλη τη χώρα και τους φωτογράφισε στα σπίτια και τις γειτονιές τους μαζί με τις συλλογές πυροβόλων όπλων τους.
«Αυτά τα, συχνά ανησυχητικά, πορτρέτα, μαζί με τις συνοδευτικές ιστορίες των ιδιοκτητών των πυροβόλων όπλων τους που βασίζονται σε συνεντεύξεις, παρέχουν μια ασυνήθιστη και απροσδόκητη εικόνα για το τι πραγματικά αντιπροσωπεύεται σήμερα από τον θεσμό της δεύτερης τροποποίησης», περιγράφει στο έργο – ντοκουμέντο του.
Το βιβλίο του περιέχει επίσης συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες και κείμενα που δημιούργησε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Gea Scancarello.
Περισσότερα από τη δουλειά του Galimberti μπορείτε να βρείτε στο σάιτ του, ενώ το βιβλίο του είναι διαθέσιμο στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Dewi Lewis Publishing.