“Το πιο δύσκολο πράγμα είναι η απόφαση να δράσεις, τα υπόλοιπα είναι απλώς επιμονή.” και… “ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κάνεις κάτι, είναι να το κάνεις“, έλεγε η Αμέλια Έρχαρτ που προσωποποίησε το πείσμα μιας γυναίκας να αποδείξει ότι μπορεί να αντισταθεί στο φόβο, την εξοικείωση με την τεχνολογία, αλλά και την περιέργεια να εξερευνήσει τους αιθέρες…

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Κατά το Μεσοπόλεμο, εκπροσώπησε τη νέα δυναμική γυναίκα που κατάφερε να υποτάξει τη θηλυκότητά της στην αμείωτη επιθυμία της να κατακτήσει νέους τομείς. Εκεί όπου η παρουσία των γυναικών είναι ελάχιστη ή και ανύπαρκτη.

Η Αμέλια αποτέλεσε το πρότυπο των χειραφετημένων γυναικών, δίχως να προκαλεί με τις συνήθειές της. Δεν ήταν καθόλου εκκεντρική, δεν κάπνιζε, την χαρακτήριζε η σεμνότητα και η ήρεμη δύναμη. Ανακάλυψε την πραγματική της επιθυμία όταν το 1920 παρακολούθησε μια αεροπορική επίδειξη. Γοητεύτηκε τόσο πολύ από την πρόκληση που αργότερα είπε:”

Ήθελα να πετάξω

Κατάλαβα τότε ένα πράγμα: ήθελα να πετάξω.” Στην περιπέτεια της πτήσης, είχε δασκάλα μιαν άλλη γυναίκα, από τις πρώτες γυναίκες αεροπόρους, τη Νέτα Σνουκ. Άλλαξε πολλές δουλειές, αγόρασε το πρώτο της αεροπλάνο το 1922 και άρχισε να κάνει τα πρώτα της ρεκόρ, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με τις εκπληκτικές επιδόσεις της. Ήταν η πρώτη φορά που μια γυναίκα πιλότος πέταξε σε ύψος 14.000 ποδών.

Ο εκδότης Τζορτζ Πούτναμ, γοητευμένος από εκείνη, άρχισε να την αναζητά για να τον συντροφεύσει στην πτήση του – θα διέσχιζε τον Ατλαντικό με το αεροπλάνο- ακολουθώντας τη διαδρομή που πραγματοποίησε πρώτος ο Τσαρλς Λίντμπεργκ-. Τότε η Αμέλια εργαζόταν ως κοινωνική λειτουργός. Επιλέγοντάς την, ο Πούτναμ δεν είχε βρει μόνο την ιδανική σύντροφο για εκείνο το ιδιαίτερα τολμηρό ταξίδι του, αλλά και τη μετέπειτα σύντροφο της ζωής του.

Το πέρασμα του Ατλαντικού με αεροπλάνο – κι ας μην ήταν στη θέση του πιλότου- χάρισε στην Έρχαρτ τη διασημότητα και το γλυκό όνομα “λαίδη Λίντι”. Είχε ήδη αρχίσει η σειρά των μεγάλων πτήσεων. Το 1932, πραγματοποιεί την ίδια διαδρομή, αυτή τη φορά, όμως, μόνη της στο πιλοτήριο, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ ταχύτητας. Ακολούθησαν πολλές μοναχικές πτήσεις πάνω από τις ΗΠΑ και τον Ειρηνικό ωκεανό.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr