Στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκεται η επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Amazon στην αμερικανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει ξεκινήσει μια έρευνα «Φάσης 1» σχετικά με την επένδυση και τη συνεργασία της Amazon με την Anthropic, προκειμένου να αξιολογήσει εάν η συμφωνία οδηγεί σε μια σχετική κατάσταση συγχώνευσης που μπορεί να βλάψει τον ανταγωνισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μετά τον αρχικό έλεγχο της συνεργασίας Amazon-Anthropic, η CMA έχει τώρα «επαρκείς πληροφορίες» αναφορικά με το deal προκειμένου να ξεκινήσει μια επίσημη έρευνα, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή σε ανακοίνωση στον ιστότοπό της.

Η CMA έχει πλέον έως και 40 εργάσιμες ημέρες για να αποφασίσει εάν η συμφωνία θα μπορούσε να βλάψει τον ανταγωνισμό και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω σε μια εις βάθος έρευνα «Φάσης 2».

Η συμφωνία της Amazon

Η Amazon ολοκλήρωσε τον Μάρτιο μια επένδυση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Anthropic. Η συμφωνία περιελάμβανε ένα αρχικό μετοχικό μερίδιο 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενο από μια περαιτέρω συναλλαγή 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους.

Ως μέρος της συμφωνίας, η Amazon θα κάνει διαθέσιμα τα ισχυρά μοντέλα μεγάλων γλωσσών της Anthropic στην πλατφόρμα της Bedrock για τη δημιουργία εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Τα μοντέλα της Anthropic θα εκπαιδευτούν και θα αναπτυχθούν επίσης σε προσαρμοσμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Amazon, τα οποία κατασκευάστηκαν από το τμήμα υπολογιστών cloud της AWS.

Σε δήλωση στο CNBC, εκπρόσωπος της Amazon είπε ότι η εταιρεία είναι «απογοητευμένη» που η CMA προχωρεί σε έρευνες, προσθέτοντας ότι η συνεργασία της με την Anthropic «δεν εγείρει κανένα πρόβλημα ανταγωνισμού ούτε πληροί το όριο της CMA για επανεξέταση».

«Επενδύοντας στην Anthropic, η Amazon, μαζί με άλλες εταιρείες, βοηθά την Anthropic να επεκτείνει τις επιλογές και τον ανταγωνισμό σε αυτή τη σημαντική τεχνολογία. Η Amazon δεν κατέχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο ούτε εξουσία λήψης αποφάσεων στην Anthropic και η Anthropic είναι ελεύθερη να συνεργαστεί με οποιονδήποτε άλλο πάροχο (και μάλιστα έχει πολλούς συνεργάτες)», δήλωσε ο εκπρόσωπος μέσω email.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να κάνει τα μοντέλα της Anthropic διαθέσιμα στους πελάτες μέσω του Bedrock.

Ένας εκπρόσωπος της Anthropic είπε στο CNBC: «Είμαστε μια ανεξάρτητη εταιρεία. Οι στρατηγικές μας συνεργασίες και οι επενδυτικές μας σχέσεις δεν μειώνουν την ανεξαρτησία της εταιρικής μας διακυβέρνησης ή την ελευθερία μας να συνεργαζόμαστε με άλλους».

«Η Amazon δεν έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Anthropic, ούτε έχει δικαιώματα παρατηρητή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Anthropic. «Χαιρετίζουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με την CMA και να τους παρέχουμε μια ολοκληρωμένη κατανόηση της επένδυσης της Amazon και της εμπορικής μας συνεργασίας».

Διαβάστε ακόμη: