Η Alexa είναι o εικονικός βοηθός που σχεδιάστηκε από την Amazon για να βελτιώσει τις ανθρώπινες ζωές. Αυτό όμως δεν συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν η συσκευή είπε σε ένα 10χρονο κορίτσι να αγγίξει ένα ηλεκτρικό βύσμα με ένα κέρμα.

Το επικίνδυνο αυτό challenge, γνωστό ως «η πρόκληση της πένας», ξεκίνησε στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων πριν από περίπου ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα της πρόκλησης θα μπορούσε να είναι δυνητικά θανατηφόρο.

Οι χρήστες του Twitter που απάντησαν στο tweet της Livdahl σοκαρίστηκαν με τη σύσταση της Alexa.

Ένα άτομο είπε, «Δεν υπάρχει κυριολεκτικά κανένας λόγος να έχετε ένα “Alexa” στο σπίτι σας. Αν δεν ήταν ήδη προφανές τώρα θα πρέπει να το καταλάβατε».

«Σαφώς ο αλγόριθμος της AMZN συνειδητοποίησε ότι προτείνοντας αυτήν την πρόκληση οι πελάτες θα πρέπει αργότερα να αγοράσουν διάφορα αντικείμενα για να αντικαταστήσουν τα πάντα μετά κάψιμο του σπιτιού», είπε ένα άλλο άτομο.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Alexa είναι ένα τμήμα που χάνει χρήματα για την Amazon…

Τι θα γινόταν αν αυτή ήταν η πρώτη απόπειρα δολοφονίας με τεχνητή νοημοσύνη; Ακούγεται σαν κάτι από τη δυστοπική τηλεοπτική σειρά “Black Mirror”.

Ευτυχώς το παιδί δεν ολοκλήρωσε την πρόκληση καθώς παρενέβη η Λίβνταλ.

«Όχι, Alexa, μη!» φώναξε έντρομη η μητέρα όταν άκουσε τον ψηφιακό βοηθό της Amazon να προτείνει στην κόρη της παιχνίδια ηλεκτροπληξίας.

Το δεκάχρονο κορίτσι ζήτησε από το μηχάνημα να της δώσει μια «πρόκληση» για να περάσει την ώρα της.

«Βάλε έναν φορτιστή στην πρίζα μέχρι τη μέση και μετά ακούμπησε ένα κέρμα στα εκτεθειμένα δόντια του φις» ήταν η πρόταση της Alexa.

Η μητέρα του κοριτσιού, Κρίστιν Λίβνταλ, έμεινε εμβρόντητη αλλά πρόλαβε να παρέμβει. Δήλωσε πάντως στο Twitter ότι η κόρη της «είναι πολύ έξυπνη για να κάνει κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με το BBC, ο ψηφιακός βοηθός της Amazon είχε βρει στο Διαδίκτυο την «πρόκληση του κέρματος», η οποία κυκλοφορεί όπως αναφέραμε εδώ και ένα χρόνο στο TikTok και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

To επικίνδυνο παιχνίδι έχει μάλιστα θορυβήσει τις αρχές λόγω του κινδύνου ηλεκτροπληξίας. «Μπορεί να χάσεις δάχτυλα, παλάμες, χέρια» είχε δηλώσει πέρυσι στην εφημερίδα The Press του Γιόρκσαϊρ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Μάικλ Κλάσκερ.

Η Amazon ενημερώθηκε για το περιστατικό από το BBC και διαβεβαίωσε ότι ενημέρωσε το λογισμικό της Alexa ώστε να μην προτείνει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.

«Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρίσκεται στην καρδιά όσων κάνουμε και η Alexa είναι σχεδιασμένη να προσφέρει ακριβείς, σχετικές και χρήσιμες πληροφορίες στους πελάτες μας» είπε η εταιρεία.

«Μόλις ενημερωθήκαμε για το λάθος λάβαμε άμεσα μέτρα για να το διορθώσουμε».