Η Amazon φέρεται να απέλυσε τουλάχιστον έξι ανώτερα διευθυντικά στελέχη που συμμετείχαν σε συνδικαλιστική δράση στη Νέα Υόρκη.

Οι απολύσεις θεωρούνται η απάντηση της εταιρείας για την Εργατική Ένωση Amazon που δημιουργήθηκε τον περασμένο μήνα στο Staten Island και χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική νίκη» σε βάρος του δεύτερου μεγαλύτερου εργοδότη στις ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι από τους απολυμένους δούλευαν στην εταιρεία πάνω από έξι χρόνια, σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται τα προφίλ τους στο LinkedIn.

H Amazon ανέφερε πως οι «αλλαγές» έγιναν μετά από αξιολόγηση εβδομάδων «της λειτουργίας και της ηγεσίας» της αποθήκης στο Staten Island όπου απασχολούνται πάνω από 8,300 άνθρωποι. 

«Μέρος της κουλτούρας μας στην Amazon είναι να βελτιωνόμαστε διαρκώς και θεωρούμε πως είναι σημαντικό να δίνουμε χρόνο στην αξιολόγηση του αν κάνουμε ή όχι το καλύτερο που μπορούμε για την ομάδα μας» σημείωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Τα διευθυντικά στελέχη απολύθηκαν λόγω μιας «οργανωτικής αλλαγής», ανέφεραν δύο εργαζόμενοι στους Τάιμς. Ένας από αυτούς, μάλιστα, σημείωσε πως κάποιοι από τους απολυθέντες είχαν λάβει προσφάτως θετική αξιολόγηση.

Τον Απρίλιο οι εργαζόμενοι στην αποθήκη του Staten Island ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ του σχηματισμού συνδικάτου. Η νίκη αυτή σηματοδότησε την πρώτη επιτυχή απόπειρα εργασιακής οργάνωσης στην ιστορία της εταιρείας που απασχολεί μόνο στις ΗΠΑ τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Η νίκη αυτή αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τους εργαζομένους να ενισχύσουν τον εργασιακό ακτιβισμό και να προλειάνουν το έδαφος για ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλους τομείς. Πολλοί συνδικαλιστές θεωρούν την Amazon υπαρξιακή απειλή στα εργασιακά δικαιώματα καθώς επηρεάζει πολλές βιομηχανίες και συνήθως η στάση της κυριαρχεί.