Με δυο εκδηλώσεις που οργάνωσε η πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, στην Κλεισουρα και τους Βουλιαράτες, γιόρτασε σήμερα ο ελληνισμός της Αλβανίας την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ».

Εκδηλώσεις

Προηγήθηκαν εκδηλώσεις που οργάνωσαν μαθητές των ελληνικών μειονοτικών σχολείων και άλλοι φορείς στις ελληνικές μειονοτικές περιοχές. Οι επίσημες εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί στο μεγάλο ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο της Κλεισούρας στην Πρεμετή, όπου την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος μετά την επιμνημόσυνη δέηση κατέθεσε στεφάνι και απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους.

Οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο άλλο ιστορικό νεκροταφείο, του Βουλιαρατίου, παρουσία του κ. Κατσανιώτη, ενώ την αλβανική κυβέρνηση εκπροσώπησαν η αναπληρωτής επιτελάρχης του αλβανικού στρατού ταξίαρχος Μανουσάκε Σέχου και ο περιφερειάρχης Αργυροκάστρου Οδυσσέα Κότε.

Χαιρετίζοντας τους παριστάμενους ο υφυπουργός Εξωτερικών, αφού εξήρε τον ηρωισμό των Ελλήνων στο έπος του 40’, ευχαρίστησε την αλβανική κυβέρνηση για τη συνδρομή της στην εφαρμογή της συμφωνίας του 2009 για τον εντοπισμό, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των Ελλήνων πεσόντων στα δύο επίσημα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία.

Στα τρία χρόνια δράσης της μεικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής για το σκοπό αυτό περισσότεροι από 1.100 Έλληνες πεσόντες αναπαύονται εν ειρήνη σ’ αυτά τα στρατιωτικά νεκροταφεία.

Προς τιμή των Ελλήνων ηρώων που στεγάζονται στα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία κατατέθηκαν στεφάνια από τους επισήμους των δύο χωρών και τις τοπικές αρχές των Ελλήνων ομογενών.

Λόγω κορωνοϊού απουσίασαν από τις εκδηλώσεις φέτος οι εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών.