Η τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων 10,8 δισ. ευρώ και η πώληση του 80% της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων Cepal, όχι μόνο μειώνει τα κόκκινα δάνεια της Alpha Βank, αλλά κυρίως αναμένεται να απελευθερώσει δυνάμεις στην τράπεζα.

Διότι ένα μεγάλο κομμάτι της τράπεζας απασχολείτο με την πορεία των κόκκινων δανείων. Τώρα αυτό το κομμάτι απελευθερώνεται και η διαχείριση αφορά στην Cepal, ενώ το κομμάτι της εποπτείας από την τράπεζα θα αφορά σε ένα πολύ μικρό κομμάτι στελεχών. Συνεπώς, η τράπεζα είναι απελευθερωμένη να απασχοληθεί στις πραγματικές τραπεζικές εργασίες, δηλαδή την χορήγηση δανείων και την προσέλκυση καταθέσεων.

Επιπρόσθετα, η αγορά των ξένων επενδυτών αναμένει την έκδοση του ομολόγου –έως 500 εκατ. ευρώ– προκειμένου να πειστεί ότι δεν θα αλλάξει γνώμη επιχειρώντας να «αντιγράψει» το εγχείρημα της Τράπεζας Πειραιώς για μια αύξηση κεφαλαίου.

Εν τω μεταξύ, με θετικά σχόλια υποδέχθηκαν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης τη δεσμευτική συμφωνία που υπέγραψε η Alpha Bank με την Davidson Kempner, βάσει της οποίας το αμερικάνικο επενδυτικό fund αποκτά το 51% των τιτλοποιημένων ομολόγων μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου Galaxy και το 80% της Cepal Holdings.

Η Fitch τονίζει πως με την ολοκλήρωση της Συναλλαγής Galaxy το β’ τρίμηνο του έτους η Alpha Bank θα καταφέρει να «αποσυνδέσει» έως και 10,8 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων από τον Ισολογισμό της, ενώ εκτιμά ότι θα μειώσει δραστικά τον δείκτη ΜΕΑ σε ποσοστό περίπου 24% από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.